Cum se stabilește rezidența fiscală. Ce reguli trebuie să respecte contribuabilii pentru a evita dubla impozitare

Cum se stabilește rezidența fiscală. Ce reguli trebuie să respecte contribuabilii pentru a evita dubla impozitare

Persoanele fizice plătesc impozite în țara în care își au rezidența fiscală. Aceasta se stabilește după reguli precise. ANAF a publicat un ghid, care să îi ajute pe contribuabili să evite dubla impunere.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid prin care explică cum se stabilește rezidența fiscală. Potrivit legislației, contribuabilii plătesc impozite în țara în care au rezidența fiscală indiferent de statul în care realizează veniturile. Precizările sunt menite să ofere contribuabililor toate informațiile necesare pentru ca aceștia să evite dubla impunere.

Situații speciale

Dacă o persoană fizică este considerată rezidentă atât în România, cât și într-un stat semnatar al convenției de evitare a dublei impuneri, rezidența fiscală se stabilește astfel:

persoana fizică este considerată rezidentă numai a statului în care își are domiciliul, respectiv locuința permanentă aflată la dispoziția sa. O locuință se consideră permanentă dacă este proprietatea personală a persoanei fizice, dacă aceasta este închiriată de persoana respectivă sau dacă rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa;

Ne puteți urmări și pe Google News

dacă persoana deține o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în ambele state, este considerată rezidentă numai a statului în care își are centrul intereselor vitale, respectiv în statul cu care relațiile sale personale și economice sunt mai apropiate (mai exact se va stabili rezidența în țara în care persoana are deschise conturi la bănci sau în care derulează o afacere).

În cazul în care nu se poate stabili rezidența fiscală pe baza criteriilor enumerate mai sus, aceasta va fi stabilită în țara în care persoana locuiește frecvent. Dacă o persoană fizică stă de exemplu șase luni într-o țată și șase luni în alta, atunci se va considera că este rezidentă a statului a cărui cetățenie o are. În cazul în care o persoană are dublă cetățenie și petrece același timp în ambele țări, autoritățile din cele două state vor stabili de comun acord unde va fi declarată rezidența fiscală.

Orice schimbare de domiciliu care poate aduce modificări în ceea ce  privește rezidența, trebuie comunicată ANAF.

Formular obligatoriu

Persoanele fizice care nu au rezidența fiscală în România, dar care au o ședere în statul român de minim 183 de zile pe parcursul unui an calendarisc au obligația să completeze un „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România“. Formularul trebuie depus la ANAF în 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 de zile.

„Toate formularele se poate depune depune la registratura organului fiscal central competent, personal sau prin împuternicit sau se poate transmite prin poștă, cu confirmare de primire. De asemenea, formularul se poate edita și/sau completa de către solicitanți și cu ajutorul programului de asistență, asigurat gratuit de ANAF . Formularul electronic al chestionarului este publicat pe portalul Chestionarele completate electronic se depun prin intermediul portalulului www.eguvernare.ro, respectiv pe portalul ANAF, prin intermediul link-ului ”Depunere Declarație unică și alte formulare SPV-PF” de către persoanele care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual“, se arată în ghidul publicat de ANAF.