Lucian Heiuș, hotărât să depisteze evaziunile fiscale. ANAF trece printr-un „amplu proces de modernizare”
- Mădălina Dinu
- 8 decembrie 2022, 13:36
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit despre modernizarea instituției, dar și despre provocările pe care ANAF le are în perspectiva digitalizării. Lucian Heiuş este fost parlamentar PNL și a fost numit la începutul lui 2021 în funcția de secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Liberalii au vrut de mai multe ori să îl numească în fruntea ANAF, însă încercările nu au fost concretizate.
Potrivit șefului ANAF, instituția pe care o conduce trece printr-un „amplu proces de modernizare” care include și digitalizarea serviciilor oferite și a platformelor pe care ANAF le utilizează. Acesta a explicat modul prin care vor fi gestionate obligațiile fiscale, iar principala țintă este simplificarea transferurilor de informații”, susține Lucian Heiuș.
„În acești bani care sunt finanțați de UE prin PNRR avem atât platforme specifice cât și dotări cu echipamente tehnologice. Putem să discutăm despre o mare platformă de analiză a riscurilor – Big Data, care va fi o bază foarte mare de informații din care vom putea să extragem și să identificăm acolo unde se produce evaziunea fiscală și să putem să ne direcționăm acțiunile către locurile în care se face marea evaziune fiscală.
Există și proiectul Sfera, care va însemna o gestionare mai bună a obligațiilor fiscale și prin care încercăm să aducem la nivel central toate bazele de date locale, să avem o imagine corectă și rapidă a obligațiilor pe care le au agenții economici, care ne ajută și pe noi, îi ajută și pe aceștia. (…) Aceste transferuri de informații între contribuabili și ANAF să se facă într-un timp foarte rapid”, a declarat Lucian Heiuș.
„Vrem să dezvoltăm un schimb de informații permanent cu agenții economici”
Lucian Heiuș are în plan dezvoltarea modului prin care are loc transferul de informații dintre ANAF și agenții economici, asta presupunând accesul permanent la informare și facilitarea accesibilității în cazul depunerii declarațiilor sau plata impozitelor.
„Vrem de asemenea ca SPV să fie dezvoltat, să aibă o nouă dinamică și o nouă fațetă de contact între noi și contribuabili. Vrem să dezvoltăm un schimb de informații permanent cu agenții economici. Să creștem serviciile de informare permanentă, de depunere cât mai ușoară a declarațiilor, de accesibilitate a plății impozitelor și taxelor”, a mai precizat președintele ANAF pentru Digi24.
Lucian Heiuş a fost numit președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat. Decizia a fost semnată joi, 5 mai, de premierul Nicolae Ciucă și trimisă către Monitorul Oficial spre publicare.
Șeful Executivului a declarat că i-a cerut noului președinte să se axeze pe creșterea nivelului de colectare pentru a asigura finanțarea măsurilor economice și sociale pentru protejarea cetățenilor și economiei.