Tot ce nu știai despre somn. Cele mai stranii fenomene care pot avea loc în timpul odihnei
- Sabina Popescu
- 19 iulie 2021, 12:15
Există anumite lucruri din cauza cărora somnul poate deveni mai puțin odihnitor- iar în acest caz nu este vorba de insomnii sau factori din exterior. Specialiștii din Sănătate semnalează o serie de factori care influențează calitatea odihnei.
Fiecare ființă are nevoie de un program bine stabilit pentru a se odihni, însă nu multe știu ce se întâmplă, în realitate, în timpul somnului. O odihnă suficientă protejează sănătatea fizică, dar și mintală și crește calitatea vieții omului. Activitățile și progresul sau regresul de care dăm dovadă pe timpul zilei se află în strânsă legătură cu somnul.
Ce se întâmplă însă, pe parcursul orelor de odihnă? Există anumite lucruri din cauza cărora somnul nu mai este odihnitor - iar în acest caz nu este vorba de insomnii sau factori din exterior. Presa internațională a întocmit o listă de experiențe care au loc în timpul somnului.
Vorbitul în timpul somnului
Cele mai predispuse persoane la această condiție sunt bărbații și copiii. Motivul acestui fenomen este stresul.
Specialiștii explică faptul că psihicul persoanei care vorbește în timpul somnului încearcă să facă față lucrurilor cu care nu este de acord, pe timpul orelor în care este trează.
Condiția în cauză nu reprezintă niciun pericol major.
Un vis într-un vis
O altă problemă semnalată, care ar putea să afecteze calitatea somnului unui individ, este un vis într-un alt vis. Adică o persoană visează, practic, că visează, iar când se trezește, nu se trezește și în realitate, ci doar în vis. Mulți oameni au declarat că s-au confruntat cu un astfel de fenomen.
Ocultiștii spun că dacă ai experimentat un astfel de lucru, esti predispus practicilor spirituale, însă știința nu oferă nicio explicație în acest sens, potrivit Bright Side.
Halucinaţii hipnagogice
Halucinaţiile hipnagogice au loc atunci când o persoană ațipește, însă este trează. Halucinațiile de acest fel de manifestă, de regulă, prin remarcarea unor imagini bizare, de cele mai multe ori înfricoșătoare.
Această condiție poate fi prezentată și de persoanele sănătoase și este generată, de obicei, de epuizare, nivel ridicat de stres și chiar și de imaginația bogată.
Vis recurent
Fenomenul presupune visarea aceluiași lucru în repetate rânduri.
Specialiștii din Sănătate sunt de părere că sistemul nervos uman generează aceste vise pentru a semnala o problemă neglijată în realitate.
Senzația de cădere din pat
În cazul persoanelor care au senzația de cădere din pat, somnul se aseamănă cu procesul de deces. Bătăile inimii încetinesc. Respirația, aidoma. Tonusul muscular este, de asemenea, redus.
Creierul poate percepe această stare drept o moarte reală, trimițând impulsuri mușchilor.
Multe persoane se confruntă cu o astfel de experiență.
Paralizia din timpul somnului
Paralizia din timpul somnului face referire la momentul în care o persoană care se trezește nu reușește să se miște. Oamenii care experimentează așa ceva pot să prezinte și halucinații.
În antichitate, astfel de experiențe erau asociate cu atacuri din parte spiritelor malefice asupra omului.
Biologic, fenomenul arată că mușchii nu se trezesc odată cu creierul.
Aproximativ 7% din populație are de-a face cu astfel de stări, în general când se doarme pe spate.
Ce se întâmplă când ești somnambul
Persoanele somnambule prezintă efecte opuse cazurilor de paralizie, adică, de această dată, conștiința doarme, în timp ce mușchii sunt activi.
În timpul somnului, oamenii pot să facă diverse activități - inclusiv curățenie, însă atunci când se trezesc nu-și mai amintesc nimic.
Astfel de stări apar la 10% din populație, iar cauzele nu sunt încă cunoscute.
Sindromul capului care explodează
Persoanele care se trezesc din somn cu senzația că le explodează capul au poarte, de asemenea, și de perceperea unor sunete în mod foarte agresiv.
Fenomenul nu este periculos, însă unele persoane se alarmează că ar putea suferi un atac cerebral.
Explicația neurologilor arată că activitatea neurală din zona de creier responsabilă pentru procesarea sunetului se află în creștere.
Ce se întâmplă când rămâi fără aer în timpul somnului
Unele persoane experimentează o oprire temporară a respirației în timpul viselor. Fenomenul poartă numele de apnee în somn. Acesta duce la trezirea persoanei care se confruntă cu așa ceva.
În timpul somnului, mușchii faringelui se relaxează și blochează pătrunderea oxigenului în organism.
Obezitatea, fumatul și înaintarea în vârstă pot favoriza astfel de fenomene.
Creierul rămâne fără oxigen, iar calitatea somnului descrește.
Experienţe extracorporale
O persoană care se află între starea de somn și realitate se poate observa din afara corpului propriu, astfel de fenomene fiind categorisite drept experiențe extracorporale. Misticii spun că acest fenomen demonstrează existența sufletului.
Specialiștii nu cunosc încă motivele unor astfel de experiențe.