Editura Evenimentul si Capital

VIS, VISE, VISURI. Reflexul de cultură

Autor: | | 0 Comentarii | 783 Vizualizari

Sincer, nu știu dacă viața e vis (Calderon de la Barca), dacă realitatea e făcută din materia visului (Shakespeare) sau dacă orice privire în afara sinelui este vis, în vreme ce orice privire în interior este deșteptare (Jung). Se spun atîtea despre vis! Dacă vreunui lunatic i-ar da prin cap să ordoneze logic tot ce cred oamenii despre relația dintre vis și realitate ar rezulta un fel de labirint infinit, în care gîndirea și imaginația s-ar roti crezînd că dau de liman cînd, de fapt, se vor opri epuizate.

Cît de imprecis poate fi visul, dacă pînă și riguroasa gramatică acceptă, în cazul său, două forme de plural: vise și visuri! DEX (2009), primul care acceptă ambele variante de plural, introduce și o oarecare regulă: vise este pluralul acceptat pentru orice ține de oniric, visuri este pluralul corect pentru orice semnifică dorință, speranță, plan. Asta pentru că și la singular visul este ceva ambiguu. Semnifică deopotrivă un produs al inconștientului (ca în „am visat o apă neagră din care sărea un șarpe cu cinci capete care vroia să mă muște”), dar și un produs al rațiunii și al voinței diurne (ca în „visez să devin președintele României”). Respect mica regulă și spun că impactul viselor asupra vieții noastre este foarte important. Poate chiar mai important decît cel a visurilor.

Într-o scurtă schiță, pot desprinde cîteva direcții mari de considerare a visului în cultura lumii. Întîi, este un fel de oracol – bine interpretat ne spune ce ni se va întîmpla. Apoi, este teritoriul întîlnirii între două lumi care, fizic, nu se pot întîlni niciodată, este un „no man’s land”, un spațiu neutru din punct de vedere ontologic în care Dumnezeu vorbește omului. Visul mai este și un fel de cer al lumii noastre, o limită superioară, de neatins, dar fermă în orice caz – nimeni nu știe ce e dincolo de vis. În fine, visul este un fel de labirint infinit (cum ziceam mai sus), în care nu funcționează nici o lege pămînteană (ca, de pildă, gravitația) și umană (ca, de pildă, interzicerea anumitor apropieri sexuale). Visul este, pentru mulți, un „produs al psihismului”, cum zice Freud. Adesea ne gîndim la vis speculînd un fel de asemănare cu moartea. Metafora morții – singurul lucru absolut cert pe lume, și tocmai despre el nu știm aproape nimic! – ca somn este deja un loc comun; somnul este, în același timp, punerea ființei pe drumurile visării. Spațiul fără de legi, cu alte cuvinte. Visul mai poate fi și altceva, însă. De pildă, poate fi numitorul comun al tuturor exemplarelor trecute, prezente și viitoare ale speciei noastre, sonda spre „inconștientul colectiv”, în termenii lui Jung. Sau un pur fenomen al psihismului individual, atît de intim și de personal, încît e imposibil să fie accesat și de alții, cum credea Freud.

Și asupra valorii visului există păreri diferite. Este faimoasă povestea visului lui Chuang Tzu, filosoful chinez din sec. IV î.d.C. Medita într-o grădină splendidă și a adormit. A visat că este un fluture care zboară prin grădina înmiresmată, complet lipsit de conștiința existenței sale, trăind cu totul în zbor. S-a trezit redobîndind conștiința existenței sale omenești, dar visul a fost atît de puternic încît s-a întrebat care este realitatea: este el un om care s-a visat fluture sau este un fluture care visează că e om?

Civilizația budistă, de pildă, îl ascultă cu atenție și îi dă, adesea, întîietate în raport cu realitatea. Iudaismul, o religie puternic profetică, respectă visul căci prin vis a vorbit de multe ori Dumnezeu profeților. Creștinii, însă, manifestă cu ceva mai multă prudență (arhimandritul Ilie Cleopa recomanda, pur și simplu, să nu luăm visele în seamă deloc pentru că e atît de greu de făcut diferența între visele care vin de la Dumnezeu și cele care vin de la Diavol, încît e mai sigur să le ignorăm pe toate). În ce-i privește, ateii consideră visele doar ca pe contorsiuni ale imaginației necenzurate, în directă legătură cu o eventuală cină abundentă, cu abuzul de alcool ori cu temperatura mediului în care se doarme.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:51 ÎNTÂLNIRE de taină în biroul lui DRAGNEA. Se PREGĂTEȘTE mutarea FINALĂ pentru RĂZVRĂTIȚI 15:50 SURSE: Viorica DĂNCILĂ este CONDAMNATĂ să devină PREȘEDINTE PSD. Care ar fi POZIȚIA premierului în SCANDALUL DEMITERII lui DRAGNEA 15:20 A apărut o NOUĂ poză care îl ARUNCĂ în AER pe DRAGNEA. Victor Ponta dă LOVITURA de GRAȚIE, cu o zi înainte de CEx-ul DEBARCĂRII 13:52 Cine NU vrea DEMISIA lui DRAGNEA? Susținerea șefului PSD vine din BIHOR 13:48 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 13:44 HAOS și TRĂDARE la nivel înalt în PSD. Dragnea primește o LOVITURĂ FATALĂ de unde nu s-ar fi așteptat NICIODATĂ 12:07 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 10:29 De ce TACE Dăncilă? Omul care îl poate TERMINA pe Dragnea ÎNCĂ NU s-a HOTĂRÂT de partea cui e. Opinie de DAN ANDRONIC 07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news

Articole salvate