Vezi ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate în 2020. E dreptul tău prin Codul Muncii
- Ionel Sclavone
- 9 noiembrie 2020, 16:17
Zilele de concediu aferente anului 2020, care nu vor fi luate până la finalul anului se vor reporta până la 30 iunie, în anul 2022.
Conform Codului Muncii, zilele de concediu rămase din 2020 vor putea fi solicitate de salariați până la finalul lunii iunie 2022, iar cele aferente anului 2019 până la 30 iunie 2021. Actul normativ stabilește ce se întâmplă în cazul în care, din motive bine întemeiate, un salariat nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă la care avea dreptul în anul calendaristic respective. Codul Muncii prevede că acesta se poate reporta pentru următoarele 18 luni calendaristice.
„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, sună o prevedere din Codul Muncii prin se care reglementează această situație.
Ești obligat să îți iei concediul din 2020
Așa se face că, având acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să îi acorde zilele de concediu de odihnă care i-au mai rămas de făcut în acest interval de timp, începând cu anul următor.
Conform prevederilor Codului Muncii, toţi salariaţii, fie că sunt angajați într-o instituție de stat sau în mediul privat, au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator. Durata acestuia este de minim 20 de zile lucrătoare, adică patru săptămâni, cu tot cu weekend-uri. Legea permite, însă, ca durata concendiului de odihnă să fie și mai mare de 20 de zile, dacă salariatul și angajatorul sunt de acord cu acest lucru și îl stabilesc prin contractul de muncă pe care l-au semnat.
Pe de altă parte, în cazul în care angajatul își schimbă locul de muncă fără să-și ia toate zilele de concediu de la vechiul loc de muncă, va putea să-și compenseze zilele rămase cu bani, după cum prevede actul normativ în vigoare.