Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Topul judeţelor care vor fi obligate să dea banii de la UE înapoi
EXCLUSIV. Topul judeţelor care vor fi obligate să dea banii de la UE înapoi

EXCLUSIV. Topul judeţelor care vor fi obligate să dea banii de la UE înapoi

Peste trei milioane de euro trebuie să dea înapoi şefii judeţelor care au cheltuit ilegal fonduri europene: pe primele locuri se află Dâmboviţa, Prahova şi Teleorman. Acesta este cel de-al doilea control, după ce Ministerul Dezvoltării a propus corecţii financiare în cazul a zeci de proiecte de reabilitarea a drumurilor judeţene, realizate de autorităţile locale.

Pentru preşedinţii consiliilor judeţene care şi-au bătut joc de banii europeni a venit ziua scadenţei. Trebuie să-i dea înapoi. Cel mai mult au de restituit Dâmboviţa şi Prahova – 4,5 milioane de lei fără TVA, în timp ce Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman, condus de Liviu Dragnea, a cheltuit ilegal aproximativ 2,5 milioane de lei fără TVA, adică aproximativ 600.000 de euro.
Comisia Europeană (CE) a decis, în iunie, să blocheze fondurile UE pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR). Acum se aşteaptă lămuriri din partea autorităţilor române, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Ton van Lierop.
Pentru a reuşi să convingă europenii să nu oprească de tot fondurile destinate acestui program, 800 de milioane de euro, România va trebui să elimine neregulile şi să controleze toate contractele de reabilitare a drumurilor judeţene încheiate prin POR.
Banii, recuperaţi din cote defalcate sau prin creanţe
Secretarul de stat pe fonduri europene din cadrul Ministerului Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, a explicat că lista cu corecţiile financiare a fost stabilită în urma unui control efectuat de AM POR şi Autoritatea de Audit. Verificările au fost efectuate după ce s-au făcut propunerile iniţiale pentru corecţii, în urma unui prim control făcut de inspectori.
"Cei în cazul cărora s-a decis impunerea de corecţii financiare pot depune contestaţie. Sunt două instanţe care pot judeca cazul, în cadrul ministerului şi instanţa de judecată. În cazul celor care au primit deja banii, vom cere oprirea sumei din cotele defalcate pe TVA sau se va face titlu de creanţe", a explicat, pentru EVZ, Răzvan Murgeanu.
Dragnea s-a grăbit să dea contractul
CJ Teleorman a fost "penalizat" cu 10% din valoarea contractului de aproximativ 47,7 milioane de lei pentru că a "utilizat în mod nejustificat procedura restrânsă accelerată" pentru alegerea firmei care a reabilitat drumul judeţean 506. "Nu sunt greşeli penale. Corecţiile făcute sunt considerate iregularităţi", este de părere secretarul de stat. În opinia acestuia, schimbarea unor criterii în timpul procedurii de achiziţie sau impunerea unor condiţii care nu respectă legea nu sunt greşeli grave.
În Dâmboviţa au fost puse criterii de achiziţie "nelegale"
În cazul parteneriatului încheiat la nivelul consiliilor judeţene Prahova şi Dâm boviţa, pentru reabilitarea drumului judeţean 101, proiect care a fost evaluat la aproximativ 17,6 milioane de lei fără TVA, autorităţile vor trebui să restituie 25% din sumă.
"Prin decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor de remediere a documentaţiei de atribuire s-a constatat încălcarea legislaţiei privind achiziţiile prin stabilirea unor cerinţe nelegale de calificare. Iar prin neexercitarea căii de atac, acestea au fost recunoscute de Autoritatea Contractantă", se specifică în raportul întocmit după al doilea control demarat de AM POR şi Autoritatea de Audit privind angajarea fondurilor prin Programul Operaţional Regional.
Primăria Bacău ar putea restitui 254.000 de lei, fără TVA. Asta, pentru că a încheiat un act adiţional de mărire a valorii contractului de lucrări prin procedură de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, fără respectarea prevederilor legale, se precizează în raportul întocmit în urma celui de-al doilea control.
DECIZIE. CJ Teleorman ar trebui să restituie 2,5 milioane de lei. Autorităţile mai pot face contestaţie
FOTO: EVZ

Ţâbuleac: Sunt mâhnit
CJ Botoşani va trebui să restituie 5% din valoarea contractului privind modernizarea drumului judeţean 291 B, 722.754 de lei fără TVA, pe motiv că autorităţile "au impus ca, la experienţa similară, ofertanţii să prezinte rapoarte de încercări ale unor probe carote de mixturi asfaltice".
Numai că, cel care a câştigat licitaţia nu îndeplinit această cerinţă, încălcându-se principiul tratamentului egal, potrivit raportului pus pe hârtie de inspectori. Întrebat cum comentează constatările din raport, preşedintele CJ Borotani, Mihai Ţâbuleac, a precizat că este mâhnit.
"Sunt mâhnit de ceea ce se întâmplă. Drumul a fost finalizat 100% şi ne-am mândrit cu ce am făcut acolo. Toată mândria nostră s-a transformat în scârbă. Nu mai comentez", a explicat, pentru EVZ, Ţâbuleac.

800 de milioane de euro
ar putea pierde România dacă nu va elimina neregulile şi nucontrolează toate contractele derulate prin POR

Citiţi şi:

  • EXCLUSIV. Tel Drum – puşculiţa cu milioane de euro a lui Liviu Dragnea
  • SCANDALUL BANILOR EUROPENI: Pe moşia lui Dragnea, UE şi-a pus mâinile-n cap
  • Baronul Dragnea, prins în labirintul Tel Drum
  • Mafia locală ne costă aproape un miliard de euro
  • Cum se pierd în România fondurile europene. Studiu de caz: 10 milioane de euro risipiţi la Iaşi