Tony Blair vrea ca Marea Britanie să adopte ID-ul digital. Britanicii sunt sceptici

Tony Blair vrea ca Marea Britanie să adopte ID-ul digital. Britanicii sunt scepticiTony Blair Sursa foto: Twitter

Fostul prim-ministru Tony Blair și-a dublat apelul pentru ca Marea Britanie să adopte ID-urile digitale. În același timp, el a recunoscut că scepticismul publicului va trebui să fie depășit mai întâi.

Vorbind marți la o conferință găzduită de Tony Blair Institute for Global Change (TBI) în centrul Londrei, Blair a declarat că introducerea cărților de identitate digitale ar putea îmbunătăți accesul cetățenilor la serviciile publice. Astfel, s-ar reduce frauda privind ajutoarele sociale și migrația ilegală.

El a recunoscut însă că ar fi "un pic de muncă de convingere de făcut aici, trebuie spus".

Tony Blair propune ID-ul digital

Sugestia lui Blair dă deja bătăi de cap noului guvern laburist al Marii Britanii, unde acesta are o influență considerabilă. Încercările sale de a introduce cărți de identitate obligatorii în timp ce era prim-ministru au fost extrem de nepopulare. În cele din urmă, acestea au fost abandonate sub guvernul de coaliție.

După ce Blair a susținut că "ar trebui să ne mișcăm pe măsură ce lumea trece la cartea de identitate digitală", ca o modalitate de "a controla imigrația", asigurându-se că "știm exact cine are dreptul să fie aici", într-un articol publicat săptămâna aceasta în Sunday Times, secretarul pentru afaceri Jonathan Reynolds a părut să excludă acest lucru în weekend.

Cu toate acestea, secretarul pentru tehnologie, Peter Kyle, a declarat că dorește să faciliteze accesul oamenilor la serviciile publice folosind un singur log-in, ca parte a ambiției sale de a valorifica tehnologia pentru a îmbunătăți modul în care oamenii interacționează cu statul.

"În momentul de față, prioritatea în ceea ce privește accesul la serviciile digitale sau la serviciile online sau la serviciile în sine este de fapt verificarea", a declarat Kyle luni la emisiunea Peston de la ITV. "Cărțile de identitate evocă imagini ale unui serviciu universal care afectează pe toată lumea online și offline și peste tot."

Directorul pentru inovare guvernamentală la TBI, Jeegar Kakkad, a declarat pentru POLITICO că ideile au fost înțelese greșit și că organizația nu pledează pentru cărți de identitate digitale obligatorii.

"Toată lumea iubește să vorbească despre cărți de identitate sau act de identitate guvernamental. De fapt, aceasta nu este propunerea noastră", a declarat Kakkad. El a menționat că viziunea TBI este ca oamenilor să li se ofere "posibilitatea de a-și conecta [datele] în întregul sector public".

Organizația susține că țări precum Italia, Estonia și India au creat deja sisteme similare.

Inteligența artificială, soluția pentru economia dezastruoasă a Marii Britanii

Blair a declarat că adoptarea inteligenței artificiale este "singura ... schimbare" în abordarea actualei disfuncționalități economice a Marii Britanii.

Blair a precizat că adoptarea inteligenței artificiale în sectorul public ar economisi o cincime din timpul forței de muncă. Investițiile în "educația bazată pe inteligența artificială" pot "crește nivelul de educație și PIB-ul cu 6 % pe termen lung".

Un document publicat marți de TBI a declarat că adoptarea AI în sectorul public ar putea economisi contribuabililor 10 miliarde de lire sterline pe an până la sfârșitul actualului parlament, în timp ce creșterea determinată de AI în sectorul privat ar putea "compensa toată presiunea fiscală suplimentară cu care se confruntă Regatul Unit până în 2040". Numai ID-urile digitale ar economisi 2 miliarde de lire sterline pe an prin reducerea fraudei și creșterea eficienței, conform POLITICO.