Pe lângă unirea României cu Republica Moldova, fostul șef al statului are în vedere și accederea la funcții-cheie peste Prut, începând chiar cu 2020.
Strategia pe termen lung a fostului șef al statului în Republica Moldova presupune consolidarea pe scena politică de la Chișinău a Partidului Unității Naționale (PUN), al cărui președinte de onoare este din 25 iunie. Fondatorul PUN și fost ministru al Apără- rii, Anatol Șelaru, spunea atunci că funcția de președinte al partidului ră- mâne vacantă, tocmai pentru ca Băsescu să o poată prelua, după ce-și va recă- păta cetățenia moldovenească ridicată de Igor Dodon, imediat după ce a ajuns la șefia statului. La fel cum a făcut și cu PMP, Traian Băsescu urmărește să aducă PUN în Parlamentul moldovean, la alegerile din 2018, iar în 2020 în cel European, unde PMP este deja membru al PPE.
O altă miză pentru recăpătarea cetățeniei este obținerea unui mandat în viitoarea legislatură. Totuși, acesta este doar un prim pas dintr-un plan mai amplu. Întrebat de EVZ dacă Traian Băsescu vizează în Republica Moldova funcții precum cea de premier sau șef de stat, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a răspuns: „Da, bineînțeles”. El a adăugat: „Deocamdată vrem să ridicăm și să dăm viață partidului. Traian Băsescu are perspectiva de a construi. Lucrurile se așază. Acum suntem în faza de organizare”.
Tranziția de la PMP la PUN
La începutul lunii februarie a acestui an, Traian Băsescu anunța, pe Facebook, că îşi încheie „misiunea politică” în fruntea PMP şi că va declanşa „procedurile de predare a ştafetei”. Pe 24 octombrie va avea loc Congresul formațiunii, eveniment la care va fi ales noul președinte PMP.
Băsescu, un ghimpe în talpa lui Dodon
Chiar dacă lucrurile încă trenează în instanță cu privire la recăpătarea statutului de cetățean al Republicii Moldova, asta nu-l împiedică cu nimic pe Traian Băsescu să activeze în PUN, un partid care își propune să devină principala forță de dreapta și să coaguleze în jurul său toate mișcările unioniste.
La începutul lunii iulie, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, fondatorul PUN, Anatol Șalaru, atrăgea atenția asupra riscului ca președintele pro-rus Igor Dodon să ajungă să controleze și Legislativul: „Traian Băsescu este conștient că dacă nu se implică în campania electorală, în viața politică din Moldova, în 2018 există riscul ca Parlamentul să fie controlat de socialiști”.
Şalaru a precizat că „Băsescu a făcut primul pas. Vine aici, vrea să fie ca noi, vrea să meargă cu mine din sat în sat să le explice oamenilor ce înseamnă acest partid”.
Fuziunea cu PNL, un foc fără paie
Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a dezmințit, pentru EVZ, fuziunea cu PNL, cu condiția liberalilor ca Traian Băsescu să nu se regăsească în schema politică. Informația fusese lansată de Gelu Vișan, fost secretar general al PMP.
„Un partid nu este o carte pe care s-o iei și s-o duci pe sub masă pe undeva. E o structură politică care are o conducere și suflul formaținii îl reprezintă Traian Băsescu. Asta nu se discută și nu se negociază”, a explicat Tomac.