Toate scenariile despre fractura dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose

Toate scenariile despre fractura dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose

În fluxul uriaș de știri furnizat de criza politică sunt câteva care nu merită a fi pierdute din vedere, ele putând ajuta la o mai bună înțelegere a dedesubturilor acestui nou scandal. Mai ales că nu știm încă dacă este vorba doar despe un armistițiu sau dacă Liviu Dragnea și Mihai Tudose și-au nivelat cerințele unul față de celălalt și Cex-ul PSD va valida condițiile de pace.

Cota de frumusețe electorală

Evident că poți fi tributar comentariilor de tip Facebook și să crezi că președintele PSD și șeful Guvernului s-au certat de la un sondaj de opinie, cel al Avangarde care dă încrederea în Executiv la 27%, dar poți fi și lucid, mai ales că, așa cum o să arăt, nu e primul sondaj de acest fel. Cu două săptămâni în urmă, un sondaj Sociopol contabiliza încrederea de care se bucură Mihai Tudose la 22%, exact între Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Când a apărut sondajul vechi nu a fost niciun scandal, ba chiar s-a comentat că Tudose este într-o creștere de popularitate. Ce a intervenit între cele două evaluări?

Sondajul Sociopol a apărut cu două zile înainte de vineri, 22 septembrie, ziua punerii sub învinuire a lui Sevil Shhaideh la DNA. De altfel, astăzi, la ora 14.00, aceasta este convocată la DNA. Din acel moment, Mihai Tudose a intrat în cea mai lungă perioadă de tăcere, deși pe 25 septembrie, forul de conducere al PSD hotărâse ca Guvernul să sesizeze Curtea Constituțională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă situația a doi dintre subalternii săi de bază, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, era în discuție, premierul a tăcut pe tema demiterii lor sau a solicitării către CCR de clarificare a situației timp de peste două săptămâni, el vorbind prima oară pe această temă abia în seara de 9 octombrie. Mesajele sale de acum sigur nu sunt pe placul conducerii PSD, dar puteau fi intuite.

În definitiv, Tudose abia declarase, imediat după numire, că el ar demisiona dacă s-ar începe urmărirea penală împotriva sa, dar a ezitat mult prea mult să iasă și să spună ce și-ar dori de la Shhaideh și Plumb. Legat de Viorel Ilie, Tudose a avut o reacție moderată, nu i-a cerut demisia, nu a spus că îl apără, doar a comentat spunând că nu are destule date. Acum, înțeleg că pe lista posibilelor demiteri cerute de premier este și Ilie care, între timp, a scăpat de dosar, prin votul parlamentarilor.

Joi se discută și sesizarea Curții Adevărata așteptare a partidului de la premier este clar că are legătură cu sesizarea CCR pe cazul „Belina”, dar PSD părea că are în Guvern un singur aliat, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader. Asta până ieri, când ministrul a declarat răspicat că el nu are calitatea de a sesiza Curtea și nu a mai vorbit despre actele „infralegale” și alte argumente pe care tocmai el le adusese acum câteva zile în sprijinul ideii că procurorii nu pot cerceta miniștrii care adoptă hotărâri de Guvern. El a spus că a redactat draftul sesizării și că l-a trimis premierului „spre lectură”. Culmea, chiar în perioada în care Toader era singurul oficial care mai vorbea despre Curtea Constituțională și legile Justiției, a apărut o știre care ține mai mult de faptul divers. Marius Pieleanu a spus că a măsurat „din ochi” câteva personalități și că observă o creștere „considerabilă” a încrederii în ministrul Justiției. Motivul era tocmai implicarea sa în conflictul dintre Guvern și procurori.

Știrea s-a pierdut în noianul de noutăți și nu știm ce s-a mai ales de cota de încredere a ministrului.

Ședința masculilor Alpha

Acum știm că mingea este în terenul premierului și este așteptată o decizie a sa chiar joi, înaintea ședinței PSD în care se va discuta dacă e acceptată remanierea propusă de el. Cum Tudose a spus că nu se poate pronunța asupra sesizării până nu citește documentul de la Justiție, nu ar mira pe nimeni dacă ia decizia chiar înainte de CExN.

În ultima perioadă au apărut mai multe speculații legate de miza politică din tensiunile dintre PSD și Guvern. Ele au apărut întotdeauna când președintele principalului partid de guvernământ n-a fost și premier. De fiecare dată s-a spus că prim-ministrul vrea locul de la partid. Acum, fiind activ pe Facebook, cu postări în care îl încurajează pe Tudose să reformeze partidul, s-a ajuns la speculația că toată manevra ar fi menită să-l readucă pe Victor Ponta la conducerea partidului. Nicio voce din partid nu confirmă asta, dar semnele că în PSD a existat o tentativă de rebeliune au fost evidente, numai că Adrian Țuțuianu a fost cel „pedepsit”, iar Tudose nu a părut că îl apără, ci dimpotrivă.

Totuși, dacă se va accepta remanierea cu lista care circulă acum pe surse, cu Shhaideh și Plumb, e clar că după această furtună ponderea premierului în partid va crește. De asemenea, se spune că puterea lui Tudose în propriul Guvern ar crește după ce ar elibera fotoliile oamenii lui Dragnea, Mihai Busuioc și Sevil Shhaideh. Dar e devăzut cine le-ar lua locul și apoi de speculat pe tema asta.

Problema americană

O știre de ultimă oră, plecarea unuia dintre consilierii premierului, deschide noi căi de speculație privind scandalul ce pare acum stins. Din informațiile mele, motivul demisiei consilie rului este că Mihai Tudose nu a apelat la serviciile sale, deși îl moștenise de la Sorin Grindeanu.

Este unul dintre consilierii folosiți de Palatul Victoria, în perioada dintre vizita lui Klaus Iohannis și demiterea lui Grindeanu, pentru a negocia o întâlnire la Washington între vicepreședintele Mike Pence și premierul României. Deși oferta de întâlnire a rămas valabilă și după schimbarea de garnitură la Palatul Victoria, Tudose nu a părut interesat de a folosi căile deschise peste ocean de precedesorul său. S-a speculat că lui Tudose i-a fost frică, fiind cunoscută supărarea lui Dragnea pe tema „vizitelor peste ocean” în care cuvântul său nu a contat.

Aici sunt de amintit alte speculații făcute în ultimul timp privind tensiuni între Dragnea și Tudose. E clar că viitoarele achiziții de tehnică militară aduc un beneficiu de imagine externă celor care se implică în realizarea lor. Până de curând, părea că ele sunt decise și puse în practică de Iohannis și de miniștrii Apărării. Abia după o ședință a PSD la care a participat și Mihai Fifor s-a vorbit de rolul Parlamentului în aprobarea acestor contracte. Din cauză că achizițiile trebuie grăbite, pentru sistemul Patriot ar trebui plătită prima tranșă în noiembrie, se zvonea că Mihai Tudose discuta de posibilitatea emiterii unei ordonanțe de urgență pentru acest contract, lucru care ar fi ocolit Parlamentul, punându-l în fața faptului împlinit.