Toaletele Prefecturii Bacău au fost digitalizate. Dacă uiți codul de acces, a dat ghinionul peste tine. FOTO
- Sabina Popescu
- 17 iulie 2021, 20:06
Prefectura Bacău a dus digitalizarea la un nou nivel. Accesul la toalete se face doar pe bază de cod de acces sau card. Noua măsură a reprezentat motiv de amuzament pentru opoziție, care nu a exclus ideea potrivit căreia însuși prefectul USR ar putea să rămână blocat în afara toaletelor.
Digitalizarea atinge un nou nivel. La Prefectura Bacău, aflată sub conducerea USR-istului Leonard–Ioan Bulai, nu se poate intra la toalete decât cu o anumită cartelă sau cu ajutorul tastării unui cod de acces. Dacă îl uiți, a cam dat ghinionul peste tine, se amuză opoziția. "Nici prefectul USR, Leonard Bulai, nu e scutit de ipoteza unui asemenea pocinog", au subliniat social-democrații.
Prefectura Bacău şi-a digitalizat WC-ul
Organizația PSD din Bacău a postat pe Facebook un mesaj în care se amuză de conducerea prefecturii reprezentate de useristul Leonard–Ioan Bulai, care a decis digitalizarea toaletelor. ”Va fi decontat prin PNRR?”, se întreabă opoziția.
"Prefectura Bacău şi-a "digitalizat" WC-ul! Va fi decontat din fonduri UE, prin PNRR?
Este neclar încă dacă se va deconta vreodată prin PNRR, dar digitalizarea WC-ului de la Prefectură, unde - de ceva vreme - nu mai poți intra fără cartelă sau cod de acces, este un uriaş pas pe linia "recreerii" Bacăului, anunțată de USR încă din campania pentru localele de anul trecut.
Inutil să menționăm ce se poate întâmpla dacă dă peste tine ghinionul, se poate întâmpla oricui, şi n-ai cartela la îndemână sau ai uitat codul de acces, mai ales în contextul necruțătoarelor temperaturi caniculare din ultima perioadă", au scris reprezentanții PSD Bacău.
Prefectul Leonard Bulai ar putea să rămână blocat în afara toaletelor. "Dă bucuria peste tine"
"Nici prefectul USR, Leonard Bulai, nu e scutit de ipoteza unui asemenea pocinog. Ba, ne gândim, că - de când a blocat în instanță bugetul oraşului - toți băcăuanii au o vorbă bună pentru el...
O întrebare nu ne dă, totuşi, pace: oare ce s-o afla ascuns în WC-ul cu pricina de i-au montat sistem de acces ca la NASA? Nu de alta dar, până bagi cartela sau tastezi codul, există neşansa ca bucuria să dea de tot peste tine", a mai scris opoziția.
Ideile implementate de unii politicieni din România sunt cel puțin interesante. Digitalizarea toaletelor aduce în discuție un alt aspect al problemei în cauză.
România rămâne țara cu cele mai multe WC-uri în curte
Ponderea locuinţelor din România care nu au toalete în interior este de peste zece ori mai mare decât media din restul statelor din Uniunea Europeană, după cum arată datele publicate de Eurostat în anul 2020. Țara noastră este singurul stat european, membru al UE, unde aproape 25% din populație trăiește, încă, în locuințe cu toaletă în curte.
Conform statisticilor, în anul 2019, aproximativ 2% din populaţia Uniunii Europene mai trăia în gospodării care nu aveau o toaletă în interior. Procentul este în scădere cu 1,7 puncte, raportat la situația din 2010, când erau înregistrate 3,7% dintre locuințe. Între statele membre UE care stau cel mai prost la acest capitol sunt România, unde 24,2% din locuitori nu au o toaletă în interiorul locuinţei, urmată la mare distanță de vecinii din Bulgaria cu 13,7%% şi Ungaria cu 3,1%.Nici țările baltice nu stau mai bine la acest capitol, al toaletelor din curte, conform statisticilor. În Lituania 10% din populație trăiește în gospodării cu toaletă în curte, fiind urmată de Letonia cu 8,7% și Estonia cu 4,7%.
Trebuie spus că România a înregistrat, totuși, un progres semnificativ în acest domeniu,în ultimii ani, raportat la situația înregistrată în urmă cu un deceniu. Astfel, din informațiile publicate de Eurostat, în 2019, aproape o treime din populație, 27%, trăia fără o toaletă în interiorul casei. România a rezolvat partial această problemă, dacă avem în vedere că în anul 2010, ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9% în țara noastră.
Pe de altă parte, la polul opus, ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior este mai mică de 1% în 19 state membre ale Uniunii Europene. Pe primul loc se află Suedia, stat unde procentul locuințelor fără toaletă în interior se apropie de 0%. Pe următoarele locuri se clasează Luxemburg, Malta, Olanda şi Slovenia, toate aceste state având undeva la 0,1%. În Germania doar 0,2% dintre locuințe nu beneficiază de o toaletă în interior.
De menționat că ziua de 19 noiembrie a fost declarată de ONU drept Ziua mondială a toaletei.