TO VIMA: Erdogan pregăteşte festivităţi provocatoare la Varosha

TO VIMA: Erdogan pregăteşte festivităţi provocatoare la Varosha

Într-un mod provocator, turco-ciprioţii şi trupele de ocupaţie turceşti din nordul Ciprului pregătesc cu mare grabă vizita pe care Tayyip Erdogan o va efectua duminică, la Varosha.

Asfaltează drumuri, montează instalaţii de iluminat public, creează noi parcuri în care preşedintele turc va face picnicul anunţat. (Varosha este o parte din vechiul oraş Famagusta, considerată o perlă a litoralului cipriot în anii 1970, dar abandonată după invadarea nordului Ciprului de către Turcia.

De atunci zona a rămas nelocuită şi închisă cu garduri de fier şi sârmă ghimpată, sub controlul armatei turceşti, devenind un oraş-fantomă. La începutul lunii octombrie, Erdogan a dispus deschiderea zonei litorale, încălcând rezoluţiile ONU care cer reglementarea statutului acestei zone în contextul soluţionării în ansamblu a problemei reunificării insulei Cipru n.trad.).

În acelaşi timp, Nicosia face un apel către ONU, dar şi către capitalele europene şi, în general, către oricine poate joaca un rol, pentru a face presiuni asupra lui Recep Tayyip Erdogan cu scopul de a-l convinge să nu efectueze vizita anunţată în zona închisă Varosha. Demersul este, după câte se pare, dificil dacă luăm în considerare pregătirile pe care regimul din zona ocupată a insulei le face în perspectiva vizitei lui Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce merge Erdogan la Varosha?

Duminică este aniversarea înfiinţării falsei republici (Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara n.trad.), iar Erdogan doreşte să transforme aniversarea într-o sărbătoare alături de aliatul său la guvernare, liderul de extremă-dreaptă Devlet Bahçeli (şi Lupii Gri), susţinându-l încă o dată pe preşedintele nou-ales al turco-ciprioţilor, Ersin Tatar, omul său de absolută încredere, un adept al noii politici turceşti cu privire la crearea a două state în Cipru...

Dar întrebarea care rămâne este de ce Erdogan acordă atâta importanţă zonei Varosha, într-atât încât să vină neapărat în zona ocupată a Ciprului, în ciuda problemelor serioase cu care se confruntă lira turcească, dar şi a răspândirii cu viteză a coronavirusului în ţară? Pentru că înainte de toate sunt afacerile.

Nu a trecut neobservat faptul că printre primii vizitatori ai zonei închise de la Famagusta s-au numărat agenţi imobiliari şi reprezentanţi ai unor mari birouri de real estate din Turcia, care au înregistrat pagubele şi au făcut un inventar rapid al clădirilor care ar trebui demolate sau ar trebui restaurate, evaluând şi ce se va construi în locul lor, chiar dacă acest lucru înseamnă prăduirea proprietăţilor greco-ciprioţilor.

Al doilea motiv este să arate că falsa republică iese din izolare şi că va urmări să obţină un fel de recunoaştere (sau de acceptare a existenţei sale), ceea ce Ankara şi falsa republică urmăresc de mulţi ani. La manifestările ruşinoase pentru celebrarea înfiinţării falsei republici au participat de-a lungul timpului diverse delegaţii parlamentare (cum ar fi din Bangladesh, Pakistan, Ghana, Croaţia, Senegal, Chad, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Ungaria, dar şi Bulgaria).

Anul trecut invitatul de onoare a fost vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay (printre primii care s-au grăbit să meargă la Varosha după ce zona a fost deschisă ilegal publicului), iar anul acesta, după deschiderea plajei din Varosha, aflată sub ocupaţia armatei turceşti, invitatul este însuşi Erdonga. Dacă anul trecut când invitat de onoare a fost vicepreşedintele au avut loc parade şi festivităţi, cu zboruri joase ale unor aeronave militare turceşti deasupra părţii ocupate a Nicosiei, cu vizite ale unor nave de război la Kyreneia, anul acesta, când invitat este Erdogan, în zonă se află deja nava de cercetări seismice Babaros şi navele militare care o însoţesc.

Preşedintele Republicii Cipru a convoacat consiliul naţional

La nivel diplomatic şi politic, Turcia promovează din ce în ce mai intens ideea creării a două state sau a unei confederaţii în insula Cipru. Acestea sunt liniile directoare primite de ambasadorii Turciei în cadrul congresului anual desfăşurat în această perioadă, la fel ca în ultimii 12 ani.

Adresându-se subalternilor săi, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a subliniat că axa de bază pe care vor acţiona în problema cipriotă este că "acolo unde nu există egalitate politică trebuie să existe egalitate suverană", adică soluţia a două state sau a unei confederaţii.

În Nicosia, preşedintele Anastasiades a convocat astăzi consiliul naţional pentru a stabili linia naţională în perspectiva aşteptatei invitaţii din partea secretarului general al ONU pentru o conferinţă informală cu participarea celor cinci părţi implicate în proces. (Rador)