Chiar și atunci când reușesc să ajungă cu plățile restante la zi, tinerii se simt epuizați, iar numărul celor care privesc cu speranță la ziua de mâine este extrem de mic.
Doi români din trei au datorii, fie că e vorba de rate la bănci sau la IFN-uri, de facturi neachitate la operatorii de telefonie sau de internet. Cei care au trecut de prima tinerețe se tem că, din cauza datoriilor, își pot pierde acoperișul de deasupra capului, iar în cazul tinerilor nici măcar achitarea debitelor nu le aduce zâmbetul pe buze.
„Tinerii se simt mult mai epuizați decât seniorii când scapă de datorii, pentru că ei au și alte nevoi, alte cheltuieli determinate de vârstă”, explică antropologul Vintilă Mihăilescu. Tinerii trăiesc cu concepția că părinții lor o duceau mai bine. „Este periculos că se manifestă mai accentuat în rândul tinerilor, ceea ce denotă o stare de spirit destul de sumbră”, a subliniat antropologul.
Topul datornicilor
Valoarea medie a debitelor este de 5.000 de lei, potrivit unui studiu privind percepția românilor față de datorii, comandat de compania de management al creanțelor Kruk.
Raportat pe grupe de vârstă, cele mai mari datorii medii, de peste 8.225 lei, le au persoanele cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani. Pe locul al doilea în top se clasează românii cu vârsta între 31 și 40 de ani, care au datorii de circa 7.914 lei. Aceste categorii de persoane constituie, de altfel, grosul clienților operatorilor de telefonie sau al instituțiilor de credit.
Locul al treilea este ocupat de cei care au între 51 și 60 de ani, cu o valoare medie a datoriilor de 7.307 lei. O bună parte dintre cei care au restanțe de achitat au ajuns în această situație și pentru că și-au ajutat copiii. „Tinerii se împrumută de la părinți, dar situațiile inverse sunt o raritate”, subliniază Mihăilescu.
Capcana cardurilor de credit
Majoritatea are datorii la bănci. „Este vorba mai ales de împrumuturi fără garanții, cum sunt cardurile de credit sau creditele de nevoi personale, urmate de datorii la operatorii de telefonie sau de internet”, a declarat pentru EVZ Cosmina Marinescu, directorul Diviziei de Operațiuni din cadrul Kruk.
Cea mai mare parte a datornicilor, respectiv 60%, sunt bărbați. Femeile sunt mai grijulii când vine vorba de stingerea debitelor. În ceea ce privește sentimentele care îi încearcă pe datornici, acestea sunt, în mare parte aceleași, indiferent de vârstă. Însă, tinerii sunt mai supărați decât seniorii când văd că nu mai au de unde plăti. În schimb, persoanele trecute de 50 de ani se simt mai rușinate când știu că nu și-au achitat factura la telefon sau la întreținere.