Timid, Europa se redeschide. Cu mari riscuri

Timid, Europa se redeschide. Cu mari riscuri

Mai multe țări au început, de luni, o lentă și delicată operațiune de ieșire din izolare. Într-o Europă închisă de mai multe săptămâni, încă lovită de pandemie, dar nerăbdătoare să-și relanseze economia.

În Japonia, care are acum cel mai mare număr de cazuri în Asia, după China și India, medicii sună alarma, în timp ce numărul de cazuri înregistrate a depășit 10.000 în acest weekend, în ciuda instaurării stării de urgență.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pandemia este departe de a fi oprită la nivel global.

În Statele Unite, unde președinte Donald Trump favorizează reluarea rapidă a activității economice, împotriva mai multor guvernatori democrați, guvernatorul statului New York, epicentrul epidemiei din țară , a anunțat că pandemia a înregistrat pentru prima dată o curbă „descendentă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă statul New York prezintă semne de îmbunătățire, bilanțul general al victimelor în Statelor Unite continuă să crească rapid. Cifra 40.000 de morți a fost depășită duminică, potrivit universității americane Johns Hopkins.

În Israel, guvernul a aprobat relaxarea anumitor restricții, începând de duminică, ca parte a unui plan „responsabil și progresiv” de ieșire din izolare.

În China, liceele din provincia chineză Hubei (centru), unde a început epidemia Covid-19, în orașul Wuhan, se vor redeschide la 6 mai.

În Australia, autoritățile au redeschis trei plaje publicului, unde înotătorii și surferii s-au grăbit din nou să se bucure de valuri.

După Paștele creștin și evreiesc, lumea musulmană se pregătește în acest an pentru un Ramadan sumbru, într-un Orient Mijlociu unde izolarea generală este decretată în Arabia Saudită, în Maroc, trecând prin Egipt, Liban sau Siria.

„Inimile noastre plâng”, a declarat muezinul Marii Moschei din Mecca, orașul sfânt al Islamului, acum pustiu.