TikTok-ul poate să devină o problemă la nivel mondial, din cauza suspiciunilor de spionaj

TikTok-ul poate să devină o problemă la nivel mondial, din cauza suspiciunilor de spionaj TikTok se bazează cel mai mult pe clipurile lungi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Unele dintre cele mai puternice guverne occidentale au decis, mai mult sau mai puțin, că TikTok spionează oamenii. Este greu de concluzionat altceva după ce SUA, UE, Canada, Marea Britanie, Belgia, Franța și Republica Cehă au mandatat sau au sfătuit oficialii să șteargă aplicația de pe telefoanele lor, toate țările luând aceste decizii în decurs de patru luni.

Suspiciunea este că ByteDance, proprietarul TikTok, este în cârdășie cu Partidul Comunist Chinez și împărtășește cu Republica Populară Chineză date despre utilizatorii occidentali. China are mai puține garanții în ceea ce privește datele personale. De asemenea, China are un istoric de spionaj politic și corporatist asupra Occidentului.

SUA, unde TikTok are peste 100 de milioane de utilizatori activi, a interzis aplicația pe dispozitivele guvernamentale începând din noiembrie anul trecut. Administrația Biden face acum presiuni pentru o interdicție totală dacă aplicația nu vinde sau nu renunță la orice participație chineză. Marea Britanie și Noua Zeelandă, parteneri cheie pentru SUA în materie de securitate în cadrul alianței de informații Five Eyes, au decis să ridice și ele miza pe TikTok în această săptămână, interzicând, de asemenea, aplicația de pe dispozitivele guvernamentale.  Franța ia în calcul o măsură similară.

Nu există doar temeri legate de spionaj. Aplicația este un simbol al relațiilor proaste cu RPC și, într-o mai mică măsură, o teamă că tehnologia chineză ar putea înlocui tehnologia occidentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mari suspiciuni legate de TikTok

„TikTok este paratrăsnetul ghinionist al tensiunilor geopolitice din acest moment”, a declarat Ben Greenstone, director general la firma de consultanță în domeniul politicilor publice Taso Advisory și fost oficial guvernamental britanic. A existat un flux constant de povești compromițătoare despre TikTok și despre firma mamă ByteDance, cu sediul la Beijing.

ByteDance nu și-a detaliat cu exactitate acționariatul, dar, potrivit Financial Times, este deținut de un amestec de investitori globali, în timp ce 20% este deținut de angajați și 20% de fondatorii Zhang Yiming și Liang Rubo.

Săptămâna aceasta, un fost manager de risc anonim de la TikTok a declarat că informațiile despre milioanele de utilizatori americani ar putea fi în continuare expuse Chinei, în pofida eforturilor interne de bloca datele despre utilizatorii americani, a relatat Washington Post. Planul de protejare a datelor, cunoscut sub numele de Project Texas, costă TikTok 1,5 miliarde de dolari și presupune izolarea datelor din SUA în servere Oracle cu supraveghere guvernamentală. Însă, a precizat persoana respectivă, TikTok ar trebui să fie complet reproiectată pentru a fi complet rezistentă la scurgeri de informații, a relatat Post.

În 2021, autorul și jurnalistul „TikTok Boom”, Chris Stokel-Walker, a subliniat că TikTok transferă date europene și americane în China, deși nu neapărat într-un mod en-gros. O sursă i-a spus autorului că datele unui număr mic de utilizatori occidentali care ar putea fi identificați au ajuns într-un sistem de mesagerie internă la ByteDance. 

Oficialii care administrează aplicația neagă acuzațiile

În decembrie, TikTok a recunoscut că o parte din personalul ByteDance din SUA și China a obținut acces la datele personale ale jurnaliștilor în încercarea de a monitoriza locația acestora și de a expune scurgerile de informații din cadrul companiei. Un purtător de cuvânt a declarat că patru angajați care au accesat datele au fost concediați, a relatat la acea vreme CNN.

TikTok a susținut că aplicația nu spionează persoanele și a subliniat măsurile pe care le ia pentru a proteja informațiile utilizatorilor. Theo Bertram, vicepreședintele TikTok pentru politici publice în Europa, a scris joi pe Twitter că aplicația nu „colectează mai multe date decât alte aplicații”.

Comisarul FCC, Brendan Carr, i-a răspuns lui Bertram întrebând dacă „vreun membru al PCC a accesat date nepublice ale utilizatorilor din SUA sau UE din interiorul Chinei”. Bertram nu a răspuns încă.

sursa: www.businessinsider.com