DOJ și FBI investighează TikTok. Aplicația a fost folosită pentru a spiona jurnaliștii americani. Ce informații urmăreau chinezii

DOJ și FBI investighează TikTok. Aplicația a fost folosită pentru a spiona jurnaliștii americani. Ce informații urmăreau chineziiTikTok se bazează cel mai mult pe clipurile lungi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Departamentul de Justiție (DOJ) și FBI investighează TikTok, după acuzațiile conform cărora angajații companiei din China, ByteDance, i-au spionat pe jurnaliştii americani, a declarat un oficial al legii apropiat de această anchetă.

Ancheta este condusă de procurorii Departamentului de Justiție din Washington și din Districtul de Est al Virginiei, împreună cu FBI, au spus oficialii. Mai exact, Departamentul de Justiţie (DOJ) şi FBI investighează ByteDance, dezvoltatorul TikTok, care ar fi folosit aplicaţia pentru a spiona mai mulţi jurnalişti din Statele Unite.

DOJ și FBI au refuzat să comenteze despre anchetă

Cele două instituţii americane colaborează cu procuratura Districtului de Est al Virginiei pentru a investiga modul în care jurnaliştii au fost spionaţi de angajaţii Byte Dance. În timpul unei investigaţii interne prin care ByteDance încerca să descopere angajaţii care oferă informaţii confidenţiale presei, au fost accesate datele personale ale jurnaliştilor.

Doi dintre angajaţii responsabili de accesarea datelor fac parte din cadrul operaţiunilor companiei din China, ceea ce ridică semne suplimentare de întrebare pentru anchetatori.

Știrile despre anchetă au fost raportate pentru prima dată joi de Forbes, care a spus că angajații implicați în supraveghere au fost concediați după ce s-a confirmat că încercau să găsească sursele scurgerilor către jurnaliști din interiorul companiei.

Dezvăluirile apar înainte ca şeful TikTok să fie audiat în Congresul american

O investigație ByteDance a constatat că angajații au obținut acces la adresele IP și la alte date ale reporterilor și unele dintre contactele lor conectate la ei prin conturile lor TikTok, a raportat Forbes. Echipă ce este condusă de un executiv de la Beijing, Song Ye, care raportează direct şefului companiei, Rubo Liang.

Informaţiile apar cu doar o săptămână înainte ca şeful TikTok să fie audiat în Congresul american. Mai exact, preşedintele director general al TikTok, Shou Zi Chew, va fi audiat de Congresul american pe data de 23 martie unde va vorbi despre impactul pe care îl are aplicaţia asupra copiilor şi despre legătura platformei cu Partidul Comunist Chinez. Aplicaţia „a permis în mod deliberat Partidului Comunist Chinez să acceadă la datele utilizatorilor americani”.

Ce răspuns a dat un purtător de cuvânt al ByteDance

În ultima vreme, a crescut numărul ţărilor care au interzis TikTok pe telefoanele oficialilor guvernamentali şi care nu sunt departe de o interzicere a aplicaţiei la nivel naţional, cum a făcut India, încă din 2020.

Un purtător de cuvânt al ByteDance a spus: „Am condamnat ferm acțiunile persoanelor care au fost implicate și nu mai sunt angajați la ByteDance. Investigația noastră internă este încă în desfășurare și vom coopera cu orice altă investigație oficială”.

Întrebată ce mesaj le trimite Casa Albă utilizatorilor TikTok din SUA, secretarul de presă Karine Jean-Pierre a spus reporterilor: „Ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la potențiala utilizare de către China a platformelor software care ar putea pune în pericol sau amenința siguranța Americii și securitatea națională. Deci aceasta este preocuparea președintelui. De aceea am cerut Congresului să ia măsuri”, a spus acesta, potrivit nbcnews.com.