Franța va primi de la Marea Britanie peste o jumătate de miliard de euro pentru a stopa trecerea migranților pe Canalul Mânecii

Franța va primi de la Marea Britanie peste o jumătate de miliard de euro pentru a stopa trecerea migranților pe Canalul Mânecii

Președintele Macron s-a întâlnit la Paris cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, și au convenit la un proiect prin care să pună capăt trecerii ilegale de migranți prin Canalul Mânecii.

Pentru această operațiune, Marea Britanie urmează să plătească Franței aproape o jumătate de miliard de lire sterline în următorii trei ani.

Prim-ministrul Sunak s-a angajat să trimită Parisului 478 de milioane de lire sterline (541 de milioane de euro) pentru a finanța un nou centru de detenție și pentru a suplimenta cu câteva sute numărul de ofițeri care să supravegheze migrația, scrie Daily Mail.

Tabloidul englez pare că ironizează întâlnirea de le Paris scriind că „premierul Sunak a salutat o "antantă reînnoită" în timp ce vorbeau împreună la Palatul Elysee, în timp ce dl Macron l-a numit "dragă Rishi", după ce a avut o relație tensionată cu predecesorii Boris Johnson și Liz Truss.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele două părți nu au discutat despre un acord de returnare, pentru a trimite solicitanții de azil respinși înapoi peste Canal.

Macron învinuiește Londra și arată cu degetul spre Bruxelles

Întrebat, într-o conferință de presă, președintele Macron a spus că este o problemă pe care Bruxelles-ul și Londra trebuie să o rezolve.

„Acesta nu este un acord între Regatul Unit și Franța, ci un acord între Regatul Unit și UE”, a spus el.

De asemenea, Macron a amintit de decizia Regatului Unit de a părăsi UE, afirmând că "toate problemele pe care le avem sunt consecința Brexitului. Probabil că au fost subestimate".

Dl Sunak a sperat că, în viitor, Regatul Unit ar putea încă să semneze un acord de returnare cu Franța, spunând: "În viitor, vom putea face mai multe".

În acord sunt incluse planurile pentru o nouă unitate de poliție mobilă franceză permanentă, dedicată combaterii bărcilor mici. Franța va desfășura mai multe drone și aeronave și va intensifica schimbul de informații.

De asemenea, va exista un nou "centru zonal de coordonare" de 24 de ore, cu personal britanic încorporat în acesta.

Pachetul pe care Regatul Unit l-a convenit cu Franța pentru a aborda migranții care traversează Canalul Mânecii va permite sutelor de ofițeri de aplicare a legii francezi suplimentari să utilizeze tehnologii și informații îmbunătățite pentru a preveni navigarea bărcil0r mici.

Pentru prima dată, Regatul Unit va contribui la finanțarea unui centru de detenție în Franța pentru a-și spori capacitatea de a face față nivelului de persoane care sunt traficate peste Canalul Mânecii.