Vești bune pentru românii din Marea Britanie. Instanța a anulat o restricție care afecta milioane de lucrători străini

Vești bune pentru românii din Marea Britanie. Instanța a anulat o restricție care afecta milioane de lucrători străini Sursa foto: Dreamstime

Românii care doresc să lucreze sau să se stabilească în Marea Britanie primesc o veste bună. O decizie a instanței din regat obligă autoritățile să renunțe la o serie de prevederi care îngrădeau dreptul celor care doreau să rămână în această țară. Numărul românilor care locuiesc și lucrează în Marea Britanie se ridică la peste un milion, formând a patra cea mai numeroasă comunitate de migranți.

O instanță din Marea Britanie a declarat ilegal actul normativ care obliga cetățenii străini să obțină rezidența permanentă pentru a putea rămâne în această țară. Imediat după ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie a impus cetățenilor din Uniunea Europeană, rezidenți temporar în țară, să solicite statutul de resident permanent. Doar așa și-ar fi putut păstra drepturile obținute anterior care, altfel, ar fi fost pierdute, odată cu expirarea rezidenței temporare.

Hotărârea dată de judecători a fost acceptată și de autoritățile britanice care s-au confruntat cu un deficit uriaș de forță de muncă după Brexit. Guvernul britanic a transmis că nu va ataca cu apel decizia justiției, relatează AFP.

Conform acordului privind Brexitul încheiat între Bruxelles şi Londra, cetăţenii din statele UE care până la finele anului 2020 au trăit cel puţin cinci ani în Regatul Unit au putut primi dreptul de rezident permanent. În virtutea acestui statut aceștia beneficiau de aceleaşi drepturi ca cetăţenii britanici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care au locuit o perioadă mai mică în Marea Britanie au beneficiat de statutul de rezident temporar. Aceștia sunt obligaţi ca la împlinirea termenului de cinci ani să ceară statutul de rezident permanen. În cazul în care nu-l solicită sau dacă nu-l primesc, își pierd drepturile obținute.

Guvernul britanic nu va ataca decizia

Aceasta este prevederea pe care Înalta Curte de la Londra a considerat-o ilegală, printr-o hotărâre emisă în decembrie 2022. Curtea a apreciat că Ministerul de Interne britanic a dat, în această chestiune, o interpretare eronată acordului privind Brexitul.

„După o evaluare atentă, am informat Curtea că nu dorim să facem apel împotriva recentei hotărâri. Ne ocupăm de aplicarea hotărârii referitoare la dreptul de şedere al europenilor cât mai rapid posibil”, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Marea Britanie.

El a îndemnat cetăţenii europeni care deţin statutul de rezident temporar „să se înscrie pentru obţinerea statutului de rezident (permanent) de îndată ce sunt eligibili, pentru a obţine o dovadă sigură a dreptului lor de a avea reşedinţă permanentă în Regatul Unit”.

Românii beneficiază de decizia judecătorilor

Una dintre româncele care beneficiază de prevederile acestei hotărâri este Cătălina Dragomir, care a muncit mai mulți ani fără forme legale. Astfel nu a putut beneficia de statutul de resident temporar. Abia acum a obținut acest statut și urmează să se angajeze cu forme legale.

„Am aplicat pentru presettle doar cu buletinul și o dovadă că muncești și ai o casă în chirie. Dacă nu ai acest presettle sau settle status nu îți poti găsi un job, aceasta este prima cerință a angajatorului, de a verifica dreptul tău de muncă în această țară. Nu îți poți închiria o casă sau o cameră, practic esti legat la mâini fără aceste presettle sau settle. Când s-a dat termenul limită a fost un număr impresionant de oameni care nu au făcut aceste proceduri”, a afirmat Cătălina Dragomir, conform Știrile ProTV.

Aproape un milion de români au încercat să dobandească acest statut de resident termporar, însă mulți au plecat deoarece nu l-au obținut.

Reglementările de după Brexit, menite să reducă migrația, i-au lăsat însă pe englezi cu un deficit urias de lucratori. Forța de muncă este deficitară în mai multe domenii, de la medicina, pana la transporturi, agricultura sau educatie. Multi tineri au renuntat sa mai studieze în Regatul Unit și s-au orientat spre Germania sau Italia.