TikTok anchetată pentru spionaj. Statele Unite propun interzicerea platformei social-media pe teritoriul său

Sursa: Arhiva EVZ

Decizie de ultimă oră în Statele Unite, de natură să amplifice tensiunile cu China comunistă. Departamentul de Justiție a anunțat că investighează compania care deține aplicația TikTok pentru că ar fi spionat jurnaliști. Ancheta a fost demarată ca urmare a unor declarații ale proprietarilor TIkTok. Aceștia au recunoscut că angajații lor au obținut în mod „necorespunzăror” datele mai multor cetățeni americani, inclusiv a doi jurnaliști.

Departamentul de Justiție din Statele Unite a anunțat că investighează compania chinezească ByteDance care deține aplicația TikTok. Acesta este una dintre cele mai folosite platforme social-media din lume. Ancheta autorităților americane are la bază o declarație a reprezentanților companiei care au recunoscut că angajații săi au obținut în mod necorespunzător date ale unor cetățeni americani. ByteDance a anunțat că i-a concediat pe cei responsabili, dar Departamentul de Justiție a decis să investigheze acuzațiile de spionaj împotriva cetățenilor americani, inclusiv a mai multor jurnaliști care acoperă industria tehnologică.

Ancheta a început la sfârșitul anului trecut, iar Divizia penală a departamentului, FBI și procurorul american pentru Districtul de Est din Virginia cercetează toate aceste aspecte. Compania ByteDance are sediul în Beijing și este în strânsă legătură cu guvernul chinez, potrivit unei persoane care cunoaște situația. Oficialii Departamentului de Justiție nu au făcut niciun comentariu cu privire la acest subiect.

O astfel de investigație vine în contextul în care Casa Albă își înăsprește poziția cu privire la TikTok. Oficialii de la Casa Albă se tem că regimul comunist din China ar putea folosi platforma social-media pentru a colecta date despre americani sau pentru a-i spiona. Scopul urmărit este de a submina instituțiile democratice și de a încuraja dependența de internet în rândul tinerilor.

TikTok a dezvăluit săptămâna aceasta că administrația Biden i-a cerut proprietarului său să vândă aplicația. Platforma este blocată pe telefoanele guvernamentale din SUA, Europa și din alte state și ar putea să fie interzisă cu totul în Statele Unite.

TikTok ar putea fi interzisă în SUA

Anunțul cu privire la ancheta penală federală a fost făcut anterior de revista Forbes, iar jurnalista care a publicat articolul a mărturisit că a fost una din persoanele vizate de acțiunile de spionaj ale angajaților TikTok.

Angajații ByteDance implicați în supraveghere, care au fost concediați, încercau să găsească sursele unor presupuse scurgeri de conversații interne și documente către jurnaliști. Aceștia au obținut acces la adresele IP și la alte date ale reporterilor și ale persoanelor cu care erau conectați prin intermediul conturilor lor TikTok.

Doi dintre angajați locuiau în China, iar compania a declarat că face schimbări pentru a preveni astfel de breșe pe viitor. Asigurările date nu au fost suficiente astfel că au urmat numeroase cereri din partea politicienilor de a bloca TikTok sau de a interzice aplicația. Președintele Joe Biden a declarat că ar putea susține un efort, care se desfășoară în prezent în Congres, pentru a interzice aplicația în SUA.

Această poziție este total opusă față de ceeea ce susțineau în trecut unii membri ai administrației prezidențiale care vorbeau despre un compromis cu proprietarii TikTok. Ei avansau ideea ca platforma să continue să opereze, în schimbul unor asigurări cu privire la securitatea și guvernanța datelor sale.

Oficialii TikTok speră să evite vânzarea platformei

TikTok spera ca Comitetul pentru investiții străine din Statele Unite, sau CFIUS, să aprobe planurile sale de funcționare sub proprietatea ByteDance. Adjunctul secretarului de stat din Departamentului de Justiție, Lisa Monaco, nu a semnat un astfel de proiect de acord, iar Departamentul Trezoreriei, care joacă un rol crucial în aprobarea tranzacțiilor ce implică riscuri de securitate națională, și-a exprimat scepticismul că problemele vor fi rezolvate.

Oficialii TikTok, care are o operațiune robustă de relații publice și de lobby la Washington, au declarat că își cântăresc opțiunile și s-au declarat dezamăgiți că sunt presați să vândă. Compania a declarat că propunerea sa de securitate, care presupune stocarea datelor americanilor în Statele Unite, oferă cea mai bună protecție posibilă pentru utilizatori.

„Dacă obiectivul este protejarea securității naționale, cesiunea nu rezolvă problema: o schimbare de proprietate nu ar impune noi restricții privind fluxurile de date sau accesul”, a declarat Maureen Shanahan, purtător de cuvânt al TikTok, după cum relatează New York Times.