Theodor Paleologu, despre rolul Bisericii în pandemie: „Trebuie să apere Ortodoxia de aceste derive delirante”. Atac la ÎPS Teodosie, Capsali și Piperea

Theodor Paleologu, despre rolul Bisericii în pandemie: „Trebuie să apere Ortodoxia de aceste derive delirante”. Atac la ÎPS Teodosie, Capsali și Piperea

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, consideră că Biserica Ortodoxă trebuie să se delimiteze de cei care promovează „aberații” și oferă muniție celor care contestă ortodoxismul.

Sfântul Sinod ar trebui să se delimiteze de anumite afirmații ale Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie. Afirmația îi aparține fostului ministru Theodor Paleologu. Într-un interviu televizat, Paleologu a afirmat că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, ar fi făcut o serie de afirmații grave, în pandemie, care ar fi trebuit clarificate.

Theodor Paleologu a fost întrebat, în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, ce rol trebuie să aibă Biserica în campania de vaccinare.

„Nu cred că un episcop sau un mitropolit trebuie să se erijeze în medic, că nu e medic. Dacă unii au şi competenţe medicale… În primul rând trebuie să combată aberaţiile. E vorba de rolul de învăţători ai Ortodoxiei, ei trebuie să apere Ortodoxia de aceste derive delirante, derivele anti-ştiinţă, conspiraţioniste, acest apocaliptism delirant. În primul rând să apere ortodoxia. Deja este mare lucru”, a declarat Paleologu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Theodor Paleologu a precizat că Sfântul Sinod ar fi trebuit să se delimiteze de anumite afirmaţii făcute de Arhiepiscopul Tomisului. Potrivit spuselor sale, chiar dacă înaltul ierarh a mai corectat o parte din afirmațiile făcute, anumite lucruri ar fi avut nevoie de o clarificare.

„Sigur că Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, după aia, a mai corectat unele lucruri. Sunt afirmaţii destul de grave pe care le-a făcut, că le-a făcut la nervi, că s-a supărat, posibil. Eu voi căuta întotdeauna scuze când e vorba despre un ierarh. Dar a spus nişte lucruri care au rămas spuse şi ar fi trebuit clarificate în vreun fel. Cred că în primul rând ierarhii noştri, preoţii, teologi, profesorii trebuie să apere ortodoxia, să apere ortodoxia de aceste derive pseude-ortodoxe”, a mai afirmat Paleologu.

Biserica nu poate menaja pe toată lumea

În opinia fostului ministru, există dorința, la clerici, de a menaja pe toată lumea, însă acest lucru nu este posibil. Theodor Paleologu a atras atenția asupra unor afirmații făcute de avocatul Gheorghe Piperea și de publicistul Iulian Capsali, cunoscut pentru atitudinea sa antivaccinistă și conspiraționistă, pe care le-a catalogat drept „aberații”.

„Cum spune şi Iisus, da da, nu nu. E simplu. Nu poţi defila cu aberaţiile lui Piperea sau Capsali sau mai ştiu eu cine şi totodată cu Teologie articulată. Nu se poate. Lucrurile astea trebuie cumva clarificate şi mai există ceva, cred, la unii clerici, la unii ierarhi, ideea că da, or fi ăştia tâmpiţi, apucaţi, troglodiţi, dar putem conta pe ei. Sunt tâmpiţii noştri. Oricând vor fi alături de noi cu steagul în frunte. Ori cred că fac mai mult rău decât bine. Este un pericol foarte mare după părerea mea. Sunt oameni care în mod regulat, sistematic, oferă nuiele cu care să fie bătută Biserica”, a explicat Paleologu.

Totodată, Theodor Paleologu a atras atenția asupra pseudo-ortodoxismului care există în interiorul Bisericii și care nu are legătură cu Ortodoxia.

„Pandemia evident a avut un impact asupra bisericii şi a făcut foarte vizibil ceea ce eu ştiam deja, şi anume că există în interiorul bisericii un pseudo-ortodoxism, care nu are legătură cu ortodoxia. O mentaliate de cetate asediată, o formă de paranoia, care însă nu au legătură cu ortodoxia, e pseudo-ortodoxie”, a mai afirmat Paleologu.

Controversele stârnite de ÎPS Teodosie

Declarațiile date de Theodor Paleologu vin după ce Arhiepiscopul Tomisului a refuzat în repetate rânduri, în mod deschis, să respecte restricţiile sanitare în vederea prevenirii răspândirii COVID-19. În mai multe rânduri, cu prilejul unor evenimente religioase, acesta a chemat oamenii la biserică deşi aglomerările mari de persoane erau interzise. Mai mult, a insistat pentru împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă în plină pandemie. El și-a argumentat decizia spunând că împărtășania este mai puternică decât orice vaccin. Recent, ÎPS Teodosie a declarat că nu se vaccinează, pentru că are alergii, dar a şi afirmat că vaccinul este făcut în pripă şi că nu este obligatoriu.

„Am alergii şi nu mă vaccinez. Nu am de ce, că nu mă îmbolnăvesc. (...) Vaccinul nu este obligatoriu. Chiar l-am auzit pe domnul preşedinte şi ieri. Nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, a spus ÎPS Teodosie.