În ultimele zile ale campaniei, președintele Trump și aliații săi au făcut un ultim efort menit să pună sub semnul întrebării etica fostului vicepreședinte Joseph R. Biden , încercând să îl lege pe Biden de niște acorduri internaționale de afaceri ale lui Hunter, fiul lui Biden, și ale lui James, unul dintre frații săi.
Nu există probe din care să reiasă că fostul vicepreședinte ar fi fost implicat sau ar fi profitat de pe urma unei firme mixte înființate de fiul și de fratele său
Eforturile aliaților lui Trump se bazau pe o serie de surse, precum mesaje prin email, fotografii ale mesaje codificate și alte documente, oferite de Tony Bobulinski, fost partener de afaceri al lui Hunter și James Biden, scrie The New York Times.
Multe dintre documente se referă la o firmă mixtă propusă în 2017, după ce Biden și-a părăsit funcția, cu un partener chinez. În cele din urmă, acordul nu s-a mai încheiat.
Iată mai jos câteva întrebări și răspunsuri legate de această situație.
A fost Biden implicat în tranzacție?
Din documente nu reiese nicio probă care ar dovedi că Biden ar fi fost implicat sau ar fi profitat de pe urma firmei mixte.
Mesajele codificate, mesajele prin email și alte documente examinate de The New York Times nu relevă faptul că Hunter Biden sau James Biden ar fi discutat despre un eventual rol al fostului vicepreședinte în acest proiect.
Situația fiscală a lui Biden, pe care el și-a prezentat-o, nu relevă niciun venit datorat acestei afaceri. Nu există nimic ilegal în a încheia niște afaceri cu China sau cu parteneri chinezi. Trump a urmărit multă vreme să încheie niște acorduri cu China, a avut un parteneriat cu o întreprindere controlată de guvern, păstrându-și totodată acolo un cont bancar.
Campania lui Biden a respins aluziile potrivit cărora fostul vicepreședinte ar fi avut vreun rol în negocierile pe tema tranzacției sau ar fi avut de câștigat în vreun fel.
Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, a declarat că fostul vicepreședinte nu a fost niciodată implicat în proiect. „Joe Biden nu s-a gândit niciodată să se implice în vreo afacere a familiei sale sau în orice alte tranzacții ale acesteia din străinătate”, a spus el.
Cu ocazia celei de-a doua dezbateri prezidențiale, desfășurată joia trecută, Biden a declarat: „În viața mea, nu am primit niciun ban de la vreo sursă din străinătate”.
Mesajele oferite de Bobulinski par să se refere la o întâlnire între el, fostul vicepreședinte și James Biden, care ar fi avut loc în mai 2017, în Beverly Hills, California. Mesajele nu relevă ce s-a discutat.
Bates nu a răspuns întrebărilor pe tema afirmațiilor lui Bobulinski, potrivit cărora el s-ar fi întâlnit cu fostul vicepreședinte. Dar Bates a spus că acordul cu chinezii nu a fost niciodată discutat de Biden cu membri ai familiei sale. „Nu a avut niciodată niciun fel de discuții pe tema asta”, a subliniat Bates.
Procentele „barosanului”
Dintr-un mesaj prin email, datat 13 mai 2017 și trimis de un alt participant la afacere, se discută despre faptul că unii dintre partenerii implicați ar putea periclita acordul și se întreabă dacă nu cumva „barosanul” ar trebui să primească un procent de 10%. Documentul nu precizează cine este persoana, punând doar întrebarea: „H. a reținut 10% pentru barosan?“
Bobulinski afirmă că textul se referă în mod clar la fostul vicepreședinte.
Bates spune că Biden „nu a deținut niciodată acțiuni în nicio astfel de afacere și că nici vreun membru al familiei sau vreo altă persoană nu a deținut acțiuni în numele său”.
Ce făceau Hunter și James Biden?
Documentele transmise de Bobulinski demonstrează că, în 2017, Hunter Biden și James Biden au fost implicați în niște negocieri pe tema unei firme mixte cu o companie energetică și financiară chineză, pe nume CEFC China Energy.
Documentele lui Bobulinski cuprind mesaje de email, contracte, planuri de afaceri și fotografii ale unor mesaje codificate între partenerii americani.
The New York Times nu a putut verifica independent autenticitatea tuturor documentelor, dar referirile din acest articol sunt în concordanță cu interviuri și relatări anterioare ale ziarului. Campania lui Biden nu a contestat faptul că Hunter și James Biden ar fi participat la negocierile pe tema acordului cu firma chineză.
Documentele demonstrează clar că Hunter Biden a considerat numele său de familie drept un atu, pomenind insistent „efigia familiei” drept un atu valoros în afacerea propusă.
Documentele relevă și faptul că țările cu care Hunter Biden, James Biden și asociații lor urmăreau să încheie afaceri coincideau cu cele în care Joe Biden fusese anterior în calitate de vicepreședinte.
Un plan de 42 de pagini include o secțiune în care se evidențiază rolul vicepreședintelui în facilitarea unui comerț mai intens cu Columbia, care este și ea ținta firmei mixte, precum și cu Luxemburg, Oman și România.
Potrivit unuia dintre documente, rolul lui Hunter Biden „a fost unul cheie în stabilirea relațiilor, transmițând președintelui bunele intenții“, prin președinte înțelegându-se Ye Jianming, șeful CEFC.
Ce s-a întâmplat cu acordul?
Prin august 2017, au apărut semne din care reieșea că acordul se confruntă cu niște probleme. Bobulinski s-a adresat celor de la CEFC subliniind că cele $10 milioane promise trebuie depuse în conturile bancare ale partenerilor americani.
Dacă partenerul chinez a trimis sau nu vreo parte din banii pomeniți, în această privință, informațiile sunt discutabile. O anchetă pe tema unor acuzații de corupție la adresa familiei Biden, efectuată de două comisii senatoriale, nu a găsit nicio probă care să dovedească vreo influență sau vreo neregulă a fostului vicepreședinte, sugerând totuși că niște bani din partea CEFC ar fi apărut, ceea ce l-a făcut pe Bobulinski să îl întrebe pe James Biden dacă despre asta se vorbea într-un mesaj mai recent.
Documente din august 2018 sugerează că cel puțin o parte din firma mixtă a fost închisă sau că se plănuiește închiderea ei, iar un alt document se referea la „lichidarea și dizolvarea completă” a principalelor investiții ale firmei.
CEFC, una dintre cele mai mari companii private din China, a fost declarată falimentară în luna martie a acestui an după ce ea a fost pomenită într-o anchetă penală a Departamentului Justiției din Statele Unite.
Sursa: Rador. Articol de Eric Lipton, Kenneth P. Vogel și Maggie Haberman
Traducerea: Alexandru Danga