Evenimentul Zilei > International > The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia
The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia

The New York Times: Iată de ce nu prea pot statele UE să se ajute în ce privește pandemia

Dacă nu poți opri răspândirea coronavirusului, ai măcar datoria să asiguri tuturor celor care l-au contractat un tratament adecvat și să încerci să le salvezi viața. Acesta e principiul după care funcționează sistemele de sănătate din Uniunea Europeană. Mare problemă este că și bogatele țări din Occident au o mare problemă în ceea ce privește resursele necesare ]ngrijirii unui număr atât de mare de bolnavi. Iată ce scrie The New York Times depre un document de uz intern al Uniunii Europene:

Documentul Comisiei arată că majoritatea statelor UE au rezerve şi capacităţi limitate de suplimentare a producţiei de produse medicale, ceea ce le expune la agravarea deficitului dacă nu vor fi importate rapid echipamentele esenţiale.

Marţi, Comisia a anunţat că se apropie de convenirea unor acorduri cu furnizorii de măşti de faţă, ochelari de protecţie şi alte echipamente, la aproape două luni de la lansarea unui proces comun de aprovizionare în numele a 25 din cele 27 de state membre UE, pentru achiziţia de materiale de protecţie. Ofertele sunt evaluate şi echipamentele ar trebui să fie disponibile la două săptămâni de la semnarea contractelor de către guvernele din UE cu ofertanţii, arată comisia într-o declaraţie.

Executivul european a iniţiat săptămâna trecută proceduri de achiziţie de ventilatoare şi truse de teste, iar documentul arată că licitaţiile vor avea loc la sfârşitul lunii martie. De asemenea, încurajează folosirea imprimantelor 3D şi conversia liniilor de producţie din fabricile locale.

Blocaje

Situatia este agravată de restricţiile impuse de unele state UE asupra exporturilor de materiale medicale către alte state UE.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE