Peisajele inundate de soare, piețele colorate, cu ananași, caracatițe în țepușe, creveți la grătar și mango, toate la 5-10 lei, sau restaurantele cu prețuri ca-n Vamă, viața nebună de noapte de pe strada Bangla, cu spectacole erotice și trafi canți care, în ciuda pedepsei cu moartea, se întrec să-ți vândă marijuana, iată de ce Phuket-ul atrage anual milioane de turiști.

 

Unde mai pui luptele de muay thai, ospitalitatea localnicilor, templele budiste sau masajul autentic thailandez?!

După miezul nopții, atmosfera străzii Bangla devine amețitoare

Musai de știut că în timp ce în România este iarnă, în Thailanda este sezonul cald. Bine e să ajungi aici între decembrie și aprilie, dacă nu vrei să prinzi ploile zilnice. Cu mașina faci o oră de la aeroportul Phuket până la Patong, cea mai cunoscută stațiune. Pentru patru persoane, taxiul costă 1.400 de baht, adică în jur de 150 de lei. Ajuns pe străduța hotelului, am văzut că la una dintre terase erau mai mulți localnici. Toți bărbați. Cu blugii scurți și mulați, întru totul efeminați, nu însă și transexualizați. Apropo, în Thailanda cele mai frumoase femei sunt bărbați. Fiind „la produs”, au salutat lasciv câțiva pensionari englezi aflați în trecere. Și aceștia doar bărbați. Între cele două grupuri s-a înfiripat o dragoste la prima vedere, căci nu mult a durat până când, odată puși cu toții la mese, au început să se sărute cu foc.

După miezul nopții, atmosfera străzii Bangla te poate năuci. Este imposibil să o traversezi fără să fii abordat atât de tineri, cât și de bătrâni frenetici care te invită în barurile go-go, pline de dansatoare la bară, sau la show-urile erotice, în timp ce prostituatele stau în lanț pe ambele părți ale drumului. Strada Bangla e ca un carusel în care desfătarea devine binele suprem, locul în care orice senzualist își poate îndeplini fanteziile. Toate combinațiile sunt posibile: bărbați cu femei, bărbați cu bărbați, femei cu femei, bărbați metamorfozați în femei cu bărbați. Este aproape imposibil să-ți dai seama că ultimii, cunoscuți drept ladyboys, nu sunt, de fapt, femei. Vocea, înălțimea, forma feminină exagerată, mărul lui Adam sau încheieturile îi dau însă de gol.

De vrei liniște, bronzează-te pe plaja Kata

Dacă vrei să eviți aglomerația din Patong, stațiunea Kata este cea mai la îndemână. E la două coline distanță, cursa cu tuktuk-ul (taxi cu trei roți) costă 400 de baht (aprox. 50 ron) pentru 4 persoane, iar atmosfera este mult mai liniștită. La intrare găsești o piață cu mâncare bună și ieftină, cu mult pește și fructe de mare, plaja fiind aproape goală. În partea dreaptă a golfului, cum te uiți la Marea Andaman, se află un lanț de stânci. Acolo, poți să pescuiești, dar și să înoți. Ia-ți o pereche de ochelari de apă de vrei să te minunezi: pești exotici, cu dungi galbene și negre, plați și mov, alungiți și transparenți, care la contactul cu razele de soare dobândesc culorile unui curcubeu, steluțe de mare și alte specii precum Nemo. Mare atenție la aricii de mare, cel mai sigur este să porți încălțăminte specială. Ai grijă să te protejezi, soarele e teribil de arzător și, după câteva ore, te poți trezi cu pielea pârjolită și cu frisoane.

Standuri doldora de gadget-uri, haine și încălțăminte contrafăcute

Străzile Patong-ului sunt ticsite cu standurile localnicilor care vând telefoane, camere foto-video, haine și încălțăminte contrafăcute. Doar ești în Asia, continentul care produce cele mai multe „fake-uri”. Găsești și bijuterii lucrate manual, suveniruri sau tot felul de chilipiruri. Vânzătorii sunt prietenoși, zâmbește-le și încearcă să negociezi prețurile. Poți cu ușurință să obții o reducere. La sfârșit, spune-le „khopkhun-kha” dacă ești femeie sau „khop-khun-khap” dacă ești bărbat. Înseamnă „mulțumesc” și îi vei da pe spate.

Marele Buddha

Imensa statuie a lui Buddha domină împrejurimile, tronând de pe un deal. Are o înălțime de 45 de metri și se poate vedea de departe, din orașul Phuket, de pe plaja Kata sau din Karon. Ajuns la ea un peisaj extraordinar ți se dezvăluie, iar dacă ai noroc poți să prinzi și un ritual budist.

În Țara Zâmbetelor se fumează multă marijuana

Insula Phuket este un loc sigur. Localnicii sunt pașnici și, în plus, au nevoie de banii tăi. Iar pentru asta nu te tâlhăresc. Poți să-ți lași liniștit telefonul pe prosopul de plajă când vrei să intri în mare. Ești înconjurat de ruși, francezi, englezi și elvețieni care stau cu lunile. Pe plajă este interzis fumatul, iar dacă ești prins riști o amendă de 10.000 baht (aprox. 1300 lei) sau o pedeapsă cu închisoarea. Cu toate astea, polițiștii sunt corupți. Altfel nu-mi explic traficul intens de marijuana, făcut chiar sub nasul lor. Când aterizezi în Phuket și îți deschizi telefonul primești următorul mesaj de la Ministerul Afacerilor Externe: „În acest stat infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală. Nu transporta pachete pentru alții! Acestea pot conține droguri!”.

Masajul autentic thailandez vs masajul cu final fericit

Masajul autentic thailandez se face, în genere, în corturi amenajate pe plajă și este destul de dur. Te frământă băbuțele alea ca pe cocă, trag de tine și îți răsucesc membrele de te întrebi de unde au atâta forță. La sfârșit, te simți ca nou. Pe străzile Patongului însă, masajul e, mai curând, erotic. Fete semidezbrăcate strigă dupa tine „thai massage, sir”, invitândute în saloane, și e destul de limpede că se pricep la altceva.

Așadar, românii care vor să facă din iarnă vară călătorind într-o țară exotică, în care cazarea, mâncarea și băutură sunt mai ieftine decât pe litoralul nostru, să aibă în vedere că plajele Thailandei nicidecum nu se adresează, în mod exclusiv, pricopsiților.

 

400 de euro îți ajung lejer două săptămâni

Pentru a intra în Thailanda, chiar dacă autoritățile nu te verifică, trebuie să ai la tine 400 de euro. Banii ăștia, dacă prinzi mersu’ și mănânci și bei în piețele localnicilor, îți ajung lejer două săptămâni. O bere Chang, de pildă, costă 7-8 baht într-un magazin de pe strada Bangla. Dacă ți-o cumperi din orice alt magazin, dai pe ea 3-5 baht. Apa plată la 0.5 litri o găsești și la 0.8 baht (aprox. 1 leu), iar dacă vrei să încerci o înghețată tradițională, care se mănâncă direct din nucă de cocos, plătești 8 baht. Cu 150 de baht mănânci până crapi fructe de mare. Orezul cu mango, un desert thailandez, costă 8 baht, supa cu tăieței și creveți 100 baht, coastele de porc la grătar 100 baht, iar crabii în sos cu legume 150 baht. Localnicilor le place mâncarea foarte picantă, așa că spune-le să îți pună mai puține condimente. Dacă nu cauți luxul, dar nici în hostel nu vrei să stai, pentru o cameră decentă de hotel trebuie să scoți din buzunar 15-40 de euro/ noapte. Cursele cu tuktuk-ul, pe raza Patong-ului, costă 200-300 baht, iar într-unul intră șase persoane.

 

Te-ar putea interesa și: