Evenimentul Zilei > Social > Texturi și fibre pentru covorul ideal
Texturi și fibre pentru covorul ideal

Texturi și fibre pentru covorul ideal

Iarna e sezonul în care producătorii de covoare sunt beneficiarii celor mai mari vânzări. Anotimpul rece îi face pe clienți să-și dorească o schimbare călduroasă a căminului și, de multe ori, alegerea acestora se bazează doar pe model și dimensiune. Ideal este să se țină cont și de compoziția covorului deoarece aceasta îi dă durabilitate, rezistență la trafic și, foarte important!, face diferența între o curățare ușoară în propria casă sau gospodărie și curățarea profesională

Nu întotdeauna prețul reprezintă și calitatea sau, la fel de corect, nu întotdeauna un material scump se portivește casei tale.

Materialele fine se pătează ușor

– Covoarele din lână sau cele din mix de lână și sintetic sunt deosebite ca aspect și foarte confortabile, însă și prețul lor este pe măsură. Din nefericire, ca orice material cu fir natural, acesta se pătează ușor, iar curățarea lui se poate face doar în centrele specializate, cu detergenți destinați acestor țesături și nu cu produse din comerț. Curățarea greșită a covoarelor din lână le poate decolora, le poate modifica aspectul și poate modifica mirosul său specific într-unul neplăcut. Totodată, dacă aveți animale de companie, părul de câine și de pisică este greu de îndepărtat.

– Polipropilena este o fibră sintetică cu aspect foarte plăcut, având capacitatea de a reda culori la intensitate maximă. Dar, dacă doriți să așezați mobilier pe un covor confecționat din polipropilenă, el va lua forma mobilei. Nu este un covor rezistent în timp, dar prețul este unul foarte accesibil. Dificultatea de curățare este medie, dar dacă luați în calcul părul de animale, curățarea este dificilă, din cauza efectului electrostatic. 

– Iuta începe să aibă din ce în ce mai mulți adepți în rândul designerilor de interior. Materialul cu notă rustică este foarte rezistent și necostisitor, însă necesită curățare specială pentru a-și păstra forma și culoarea.

– Sisalul este tot o fibră naturală, cu tentă rustică, asemănătoare la rezistență cu iuta, însă este greu de curățat.

– Poliesterul este ideal pentru birouri sau zone cu trafic intens. Se curăță ușor, se spală și se usucă rapid și rezistența la pete este crescută. În detrimentul acestui material este lipsa lui de naturalețe, nu este foarte confortabil și, în funcție de model, se destramă ușor.