Testul picioarelor. Boala dezvăluită de o banală examinare a gleznelor

Testul picioarelor. Boala dezvăluită de o banală examinare a gleznelor Lipsa somnului și legătura cu diabetul de tip 2. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Testul picioarelor, o simplă examinare a membrelor inferioare, poate dezvălui semnele timpurii ale unor boli grave. Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestor afecțiuni, atât de simplu de depistat.

O examinare atentă a membrelor inferioare poate dezvălui existența unor probleme de sănătate care se pot agrava în timp. Acest lucru îl spun chiar medicii. Iar recunoașterea din timp a simptomelor ajută la un tratament mai eficient.

Testul picioarelor pentru sănătate

Acest examen poate dezvălui probleme de natură cardiacă, susțin medicii. Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru aproape 18 milioane de decese la nivel global în fiecare an. Recunoașterea din timp a unei boli cardiovasculare ar ajuta în procesul de vindecare. Specialiștii spun că unele simptome subtile care apar la nivelul picioarelor pot semnala prezența bolii.

Academia Americană de Dermatologie (AAD) arată care sunt semnele ce trebuie să ne alarmeze, la testul picioarelor. Medicii americani vorbesc despre examinarea picioarelor, dar și a degetelor pentru depistare aunor umflături. Acestea pot indica o problemă de natură cardiovasculară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gleznele umflate reprezintă, se pare, un simptom al bolilor de inimă. Cunoscut sub numele medical de edem, acesta poate sugera că „inima nu funcționează corect”.

„Multe boli ale inimii cauzează acumularea de lichid în picioare și în partea inferioară a picioarelor. Pe măsură ce lichidul se acumulează, este posibil să observați umflături, care se pot extinde până la partea superioară a picioarelor și la nivelul inghinal”, transmite AAD, conform Mirror.

Boli cardiovasculare

Cardiologie. Sursa foto: Pixabay

Alte semne ce pot indica existența bolii

Medicii atrag atenția că testul picioarelor trebuie să includă și examinarea culorii acestora. Dacă au o nuanță vineție, este semn clar că există o problemă cu vasele de sânge. Aproape în mod sigur acestea sunt blocate, iar circulația este deficitară.

„Când vă este extrem de frig, pielea poate deveni albastră (sau mov). Dacă o zonă a pielii tale este albastră (sau mov) atunci când ești cald, poate fi un semn că sângele tău nu primește suficient oxigen”, explică AAD.

Sindromul degetelor vineții apare atunci când unul sau mai multe vase de sânge sunt obstrucționate. Este nevoie de o intervenție medicală pentru a remeia situația. În lipsa oxigenului, se poate ajunge la moartea țesutului subiacent. Această afecțiune este cunoscută din punct de vedere medical sub numele de cianoză.

medici

Sursa foto: EVZ

Bolile de inimă și testul picioarelor

O astfel de testare, a membrelor inferioare, este la îndemâna oricui. Fiecare dintre noi ar trebui să facem testul picioarelor, când avem ocazia, pentru a preîntâmpina eventualele probleme medicale. Aceasta cu atât mai mult cu cât bolile de inimă reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare.

Statisticile arată că, dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate anual, în România, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Numărul mare de bolnavi diagnosticați de medici cu o afecțiune cardiovasculară, plasează România pe locul 4 în Europa. Înaintea noastră mai sunt Rusia, Bulgaria și Ungaria.

În acest context, sănătatea cardiovasculară trebuie să devină o prioritate pentru fiecare persoană. Printre cele mai frecvente afecțiuni cardiologice diagnosticate sunt: angina pectorală, cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă şi infarctul miocardic.