TESTUL care își poate prezice dacă o să chelești. De ce rămân bărbații fără podoaba capilară

TESTUL care își poate prezice dacă o să chelești. De ce rămân bărbații fără podoaba capilară

Testul care își poate prezice dacă o să chelești. De ce rămân bărbații fără podoaba capilară.

Chelia este o problemă destul de des întâlnită în rândul bărbaților. Aproximativ 85% dintre aceștia suferă de o subțiere semnificativă a firului de păr până la vârsta de 50 de ani. Însă, există și o veste bună.

Oamenii de știință lucrează la un test care îți poate prezice dacă o să chelești. Cercetătorii speră, ca într-un viitor apropiat, să poată să facă și un medicament care să prevină acest fenomen.  

Se pare că cercetătorii vor putea să testeze bărbații cu privire la riscurile lor de a rămâne fără păr, asta după ce au descoperit 287 de diferențe genetice la reprezentanții sexului tare care își pierd podoaba capilară.  Specialiștii au declarat că jumătate din bărbații britanici se pot aștepta să-și piardă părul în jurul vârstei de 50 de ani.

Acest fenomen nu ține de statutul social și nici de situația financiară.  Chiar și numeroase vedete au rămas fără păr, însă situația financiară le-a permis să-și rezolve această situație stânjenitoare.  Celebrități precum Elton John și bucătarul Gordon Ramsay au suferit transplanturi de păr după ce au început să chelească.

Totuși, pentru cei care nu au mii de lire sterline, sau dorința de a se supune unei intervenții chirurgicale dureroase, concluziile cercetătorilor ar putea oferi speranța pentru un medicament care ar putea să preveniă chelia.  Astfel, după efectuarea testului, bărbații care au ieșit cu riscuri mari de a rămâne fără păr să aibă la dispoziție și o soluție de prevenire a acestui fenomen.

În urma studiului a reieșit că oamenii pot da vina, în principal, pe mamele lor. Se pare că de cele mai multe ori semnale genetice provin din cromozomul X moștenit prin linia de sex feminin. Studiul, publicat în revista PLoS Genetics, afirmă că cei care trăiesc cu chelie pot fi "stresați și jenanți". 

Cercetatorul principal al studiului, Dr. Riccardo Marioni, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: "Mai avem de parcurs un drum lung până o să reușim să facem o estimare corectă pentru cauzele pierderii părului unui individ. "Cu toate acestea, rezultatele obținute până acum ne mai apropie cu un pas de ceea ce ne dorim să aflăm.  Constatările de până acum ne deschid calea pentru o mai bună înțelegere a cauzelor genetice ale căderii părului".

Saskia Hagenaars,  cea care a condus cercetarea, a declarat: "A fost interesant să aflăm că multe dintre semnalele genetice pentru chelie model de sex masculin a venit de pe cromozomul X, pe care oamenii îl moștenesc de la mamele lor".

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News