Experții îndeamnă la mai multe teste pentru coronavirus. Care e pericolul

Experții îndeamnă la mai multe teste pentru coronavirus. Care e pericolul Un nou pericol la orizont. Sursa: arhiva EVZ

Cu o nouă „variantă de interes” a virusului COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății avertizează țările din întreaga lume să nu își desființeze măsurile de supraveghere. Organismul de sănătate spune că noua variantă EG5 este o mutație a Omicron și are efecte similare.

Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății privind o nouă variantă de interes vine în urma rezultatelor a șapte mii de secvențe. Mutația se numește EG5 și are cam aceleași simptome ca Omicron. EG5 este o subvariantă din linia descendentă a XBB a virusului.

A fost descoperit în 51 de țări până acum, dar OMS spune că acest lucru se datorează probabil faptului că aceste țări sunt mai proactive în ceea ce privește testarea virusului.

Sursa: Inuella365 | Dreamstime.com

Varianta a fost raportată în China, Coreea, Japonia și Canada, printre alte țări, dar Maria Van Kerkhove, care face parte dintr-un grup de experți care consiliază OMS, a declarat că cifrele ar trebui folosite cu prudență.

Ea a adăugat că, având în vedere că doar jumătate din lume efectuează teste pentru depistarea virusului, este de înțeles că răspândirea EG5 este mult mai răspândită decât sugerează testele. Kerkhove a avertizat, de asemenea, că nu trebuie să se facă presupuneri cu privire la locul unde a început mutația virusului.

„Cred că noțiunea că variantele pot apărea dintr-o țară sau alta este falsă și este periculoasă, deoarece se crede că problema este în altă parte”, a spus ea.

„Virusul circulă atât de mult în acest moment încât a evoluat”

Kerkhove a adăugat că EG5 a reprezentat 17,4% din secvențele pozitive ale testelor. „Aceasta nu este o variantă dominantă la nivel mondial, o clasificăm ca fiind o variantă de interes deoarece are o rată de creștere crescută și ne așteptăm ca aceasta să crească în ceea ce privește detectarea în întreaga lume”, a spus ea. 

„Dar supravegherea și secvențierea rămân destul de limitate. Așa că este foarte dificil pentru noi să spunem ce circulă peste tot.” EG5 a fost catalogată ca fiind de interes deoarece este foarte transmisibilă. De asemenea, OMS a observat că virusul nu a fost la fel de sezonier ca în trecut.

Căldura extremă din timpul verii înseamnă că, în timpul verii din emisfera nordică, mai multe persoane sunt susceptibile de a sta în casele lor pentru a se refugia într-un loc răcoros.

sursa: euronews.com

Ne puteți urmări și pe Google News