Programul național de Testare pentru hepatita C nu se oprește însă la testarea gratuită a bucureștenilor, campania fiind desfășurată la nivel național până la sfârșitul anului 2015.

Testări voluntare pentru infecţia cu HCV se vor face și la Iaşi şi Timişoara, a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”. În baza acestui program naţional de testare, ale cărui costuri se ridică la 1,3 milioane de euro, câte nouă medici de familie din fiecare judeţ, din mediul rural şi urban, vor avea posibilitatea să identifice care sunt pacienţii cu risc şi să le propună testarea, până la sfârşitul anului 2015. Toate datele colectate vor fi adunate într-un Registru Național, în țara noastră, grupele de vârstă cele mai afectate, potrivit celor peste 30.000 de testări de până acum, fiind între 40 și 69 de ani.

Virusul hepatic C se transmite prin contact sexual întâmplător neprotejat cu prezervativ, prin efectuarea de tatuaje și piercing, prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă cu potențial î n ț e p ă t o r (forfecuțe, clești de pedichiură, lame de ras, periuțe de dinți etc.), prin utilizarea de ace și seringi contaminate sau transfuzii de sânge. (Germina Olteanu)