Ministrul interimar al Educaţiei Naționale, Daniel Breaz, s-a declarat surprins de faptul că învăţătoarea violentă a trecut testarea psihologică și a apreciat că astfel de oameni „nu au ce să caute la catedră”.

„Din păcate, se întâmplă şi evenimente de acest gen. Ştiu că profesoara este reţinută în momentul de faţă. (…) În sala de clasă, din informaţiile primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, profesoara, şi citez, ar fi vrut să-i potolească pe acei copii cu un spray lacrimogen. Ceea ce mi se pare incredibil”, a spus Breaz.

El a adăugat că „aşa ceva nu se poate admite, oameni de genul acesta nu au ce să caute la catedră şi, mai mult decât atât, să educe şi copii”. „Tot astăzi am aflat că ar avea antecedente. (…) În mijlocul anului şi-a dat pur şi simplu demisia, fără nicio explicaţie. Această profesoară nu mai are ce să caute la catedră”, a mai spus Breaz, la Digi24.

„Anual se face o testare psihologică, şi eu sunt cadru didactic, facem această testare psihologică. Da, surprinzător, certificatul respectiv a fost unul pozitiv”, a dezvăluit ministrul.

„Eu nu pot să vin şi să-mi spun punctul de vedere vizavi de a o decizie a unui psiholog, a unui medic. Deci dânşii ştiu ce au de făcut, testele respective sunt întocmite, am făcut şi eu astfel de testări profesionist, dar decizia de a elibera un certificat pe baza testării respective, certificat care sa-ţi dea posiblitatea să intri la ore să predai, aparţine celor care se ocupă de aceste testări. Deci, până la urmă, întrunea toate condiţiile. Şi iată că s-a întâmplat acest lucru total neprevăzut”, a declarat Daniel Breaz.

El a explicat că, potrivit legii, când începe cercetarea penală în cazul unui cadru didactic, contractul de muncă se suspendă.

Breaz spune însă că nici părinții nu sesizează de fiecare dată când astfel de întâmplări au loc, și că – de când este ministru interimar al Educaţiei – nu a primit plângeri referitoare violențe ale unor cadrele didactice.

Reamintim că o învăţătoare de la o şcoală gimnazială din Santău, judeţul Satu-Mare, a fost reţinută miercuri, pentru 24 de ore, sub acuzația că ar fi pulverizat cu spray iritant lacrimogen doi copii despre care susține că i-au deranjat ora de curs.