Termocentrala Doicești, locația primului reactor modular din România. Bani de la Guvernul SUA pentru investiția în energie nucleară

Termocentrala Doicești, locația primului reactor modular din România. Bani de la Guvernul SUA pentru investiția în energie nucleară sursa foto. nuscale power

Primul reactor nuclear modular va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, unde va produce energie electrică. Nuclearelectrica a primit un grant de 14 milioane de euro, de la guvernul american, pentru dezvoltarea investiției. Astfel, România va deveni prima țară europeană care va dezvolta această tehnologie, considerată cea mai avansată a momentului.

Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower). Este vorba despre compania care va dezvolta proiectele de investiții în dezvoltarea reactoarelor modulare mici. Compania a fost înființată, recent, de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas.

Primul reactor nuclear modular pentru producerea de energie electrică va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, pe un amplasament deja studiat, adaptat cerințelor proiectului. La începutul anului 2022, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la USTDA pentru a identifica şi evalua potenţialele amplasamente pentru reactoarele modulare mici. După finalizarea studiului, au fost identificate mai multe amplasamente, între care cel de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Conform unui comunicat de presă, cei 14 milioane de dolari, care au fost acordați acum, vor fi folosiți pentru elaborarea studiului preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) necesar dezvoltării primei centrale nucleare SMR din România. Documentul va conține elemente cheie, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară şi un plan de execuţie a analizei de impact asupra mediului. Studiul va încorpora recomandările misiunii SEED (Site and External Events Design) a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acţionăm în baza angajamentului pe care preşedintele Biden l-a făcut în timpul lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale în iunie, când a anunţat sprijinul Guvernului SUA pentru acest proiect important de dezvoltare a unei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni în România. Mai multe agenţii guvernamentale americane şi sectorul privat din SUA lucrează în parteneriat cu România pentru a susţine atingerea obiectivelor climatice şi cele privind securitatea energetică. Împreună promovăm proiecte ambiţioase şi de mare importanţă care modelează un viitor energetic mai curat şi mai sigur pentru Europa de Est şi pentru întreaga lume”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA.

sursa foto. EVZ

Centrala SMR Doicești, prima din Europa

Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica, a precizat că noul grant oferit de USTDA arată că România este recunoscută ca un partener de încredere şi cu experienţă în implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa.

„Avem toate atuurile şi suntem pregătiţi ca împreună cu Statele Unite, ca urmare a celor peste 50 de ani de parteneriat al ţărilor noastre în domeniul nuclear, să implementăm cea mai avansată tehnologie nucleară civilă şi să promovăm beneficiile energiei nucleare ca sursă de energie accesibilă, curată, sustenabilă şi rezilienţă”, a spus Cosmin Ghiţă.

Studiul FEED va facilita implementarea, în România, a proiectului pentru prima centrală bazată pe proiectul SMR al NuScale care deveni funcțional în Statele Unite până la sfârşitul deceniului. Investiția din România va fi adaptată la cerinţele specifice ale amplasamentului de la Doiceşti, locaţia unei foste centrale pe cărbune.

Centrala SMR de la Doicești va fi prima de acest tip din Europa și va contribui la realizarea obiectivelor României privind tranziţia către o energie curată şi securitatea energetică. RoPower a selectat NuScale Power OVS, LLC, cu sediul în Oregon, pentru a realiza studiul FEED, iar Departamentul de Stat al SUA a contribuit cu fonduri pentru acordarea grantului USTDA, precizează Nuclearelectrica.

sursa: nuclearelectrica.ro

Despre Nuclearelectrica

Nuclearelectrica este producătorul de energie nucleară din România, compania deținând Centrala Nucleară Cernavodă, unde operează cele două unităţi nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW. De asemenea, Nuclearelectrica deține și Fabrica de Combustibil Piteşti, care produce fasciculele de combustibil pentru realizarea ciclului integrat al combustibilului.

Nuclearelectrica şi-a propus un plan de investiții și dezvoltare nucleară civilă care include retehnologizarea Unităţii 1, dezvoltarea a încă două unităţi CANDU şi implementarea primului SMR din Europa.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi 33% din producţia de energie fără emisii de CO2 din România.