SUA, lovitură indirectă pentru Viktor Orban. Sancțiunea care transmite un mesaj dur liderului de la Budapesta

SUA, lovitură indirectă pentru Viktor Orban. Sancțiunea care transmite un mesaj dur liderului de la Budapesta

Washingtonul lovește în inima guvernului ungar, sancționând un oficial-cheie al premierului Viktor Orban pentru acuzații de corupție sistemică care subminează securitatea internațională.

Antal Rogan, „eminența cenușie” a Ungariei, vizat de sancțiuni

Statele Unite au impus sancțiuni economice lui Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, considerat unul dintre cei mai influenți oameni din guvernul ungar. Potrivit Departamentului Trezoreriei americane, Rogan a fost implicat în „orchestrarea unor scheme de corupție” pentru a controla sectoare economice strategice, deturnând venituri publice în beneficiul său și al apropiaților din partidul Fidesz.

„Această decizie nu a fost luată cu ușurință,” a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman. „Corupția sistemică încarnează un climat de impunitate care afectează nu doar Ungaria, ci și securitatea Statelor Unite,” a adăugat oficialul, subliniind gravitatea cazului.

Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban

Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Foto: Wikipedia

Corupție în Ungaria: Ultima poziție în clasamentele UE

Ungaria, țară cu 9,6 milioane de locuitori, ocupă ultimul loc în clasamentele privind corupția din Uniunea Europeană, conform Transparency International. Situația precară a statului de drept și suspiciunile de deturnare a fondurilor europene au dus la înghețarea unor subvenții de miliarde de euro.

De la preluarea puterii de către Viktor Orban în 2010, mai mulți apropiați ai săi, inclusiv prietenul din copilărie Lorinc Meszaros și ginerele Istvan Tiborcz, au prosperat spectaculos, dominând mari sectoare economice.

Criticii acuză regimul de transformarea Ungariei într-un „regim hibrid de autocrație electorală,” conform unei rezoluții a Parlamentului European.

Sancțiuni în cadrul „Legii Magnițki” și reacții vehemente de la Budapesta

Măsurile împotriva lui Antal Rogan au fost luate în temeiul Legii Magnițki, un instrument internațional de combatere a corupției și a încălcării drepturilor omului.

SUA acționează în ultimele zile ale mandatului președintelui Joe Biden, cu care Orban a avut relații reci, spre deosebire de simpatia declarată pentru Donald Trump și legăturile strânse cu Vladimir Putin.

Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a reacționat dur, calificând sancțiunile legate de corupție drept „răzbunarea personală a unui ambasador demisionar.” „Suntem bucuroși că în curând vom avea parteneri care ne tratează ca prieteni,” a declarat oficialul, cu referire la iminenta tranziție politică din SUA.

Pe măsură ce relațiile dintre Budapesta și Washington se deteriorează, sancțiunile riscă să izoleze și mai mult Ungaria pe scena internațională, alimentând tensiunile dintre guvernul Orban și instituțiile europene preocupate de standardele democratice și integritatea financiară a blocului comunitar.