Teorie revoluționară în fizică, lansată de la Universitatea Oxford. Un simplu ceas poate să creeze haos în Univers

Teorie revoluționară în fizică, lansată de la Universitatea Oxford. Un simplu ceas poate să creeze haos în Univers

Oameni de știință de la Universitatea Oxford au ajuns la concluzia că și un banal ceas contribuie la haosul din Univers, cu atât mai mult cu cât măsoară timpul cât mai precis.

Un simplu ceas poate să aibă efect asupra dezordinii din Univers, adică a entropiei. Este concluzia surprinzătoare lansată de oamenii de știință de la Universitatea Oxford (Anglia). Ideea se bazează pe un studiu ce a fost publicat în numărul din 6 mai al jurnalului ştiinţific Physical Review X.

Ceasurile, vinovate pentru haosul din Univers

Cu cât un aparat de măsurare a timpului este mai precis, cu atât nivelul de dezordine cu care contribuie la entropia universală este mai mare. Așadar, raportul este direct proporțional.

„Dacă vrei ca ceasul tău să indice ora cu o mai mare exactitate, trebuie să plăteşti un preţ. Ori de câte ori măsurăm timpul, creştem, nivelul entropiei din Univers”, a afirmat Natalia Ares, fizician la Universitatea Oxford.

„Pe măsură ce înaintăm pe axa timpului spre viitor, nivelul entropiei dintr-un sistem creşte”

Conform celei de-a doua legi a termodinamicii, pe măsură ce înaintăm pe axa timpului spre viitor, nivelul entropiei dintr-un sistem creşte. Pe aşa-numita „săgeată a timpului”, entropia este mereu mai mică în trecut şi întotdeauna mai mare în viitor.

Conform celei de-a doua legi a termodinamicii, pe măsură ce înaintăm pe axa timpului spre viitor, nivelul entropiei dintr-un sistem creşte. Pe aşa-numita „săgeată a timpului”, entropia este mereu mai mică în trecut şi întotdeauna mai mare în viitor.

Tendinţa de creştere a dezordinii în Univers explică foarte multe lucruri. Spre exemplu, este foarte uşor să amesteci ingredientele laolaltă într-un blender pentru a obţine un suc de fructe, dar este practic imposibil ca din sucul obţinut să separi apoi elementele de compoziţie şi să le readuci la forma iniţială, de fructe.

Entropia, vinovată pentru dezordinea în care scoatem căștile din buzunar

De asemenea, tot entropia este de vină pentru că oricât de atent ar fi strânse căştile de la telefon atunci când sunt introduse în buzunar, mereu vor fi încurcate atunci când sunt scoase, conform Agerpres.

Creşterea implacabilă a dezordinii leagă în mod intim entropia de modul în care oamenii percep timpul. O scenă celebră din romanul lui Kurt Vonnegut „Abatorul cinci” demonstrează cât de mult este afectată percepţia timpului de către entropie, prin derularea înapoi a unor evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial: gloanţele ies din rănile provocate şi pornesc înapoi spre armele de unde au fost trase, incendiile se micşorează până redevin bombe, aşezate ordonat în depozite de armament şi apoi sunt transformate în compuşii chimici din care sunt făcute.

Relația dintre timp și entropie, un subiect fascinant pentru oamenii de știință

Dacă săgeata timpului ţinteşte spre trecut, toată dezordinea şi distrugerile produse de război dispar ca prin farmec. Oamenii de știință au fost întotdeauna preocupați de relația dintre timp și entropie.

„Maşinăriile, aşa cum sunt şi ceasurile, produc entropie sub formă de căldură pe care o disipează în mediul înconjurător. Fizicienii au putut demonstra că un mic ceas atomic - un tip de ceas atomic ce foloseşte atomi răciţi cu laser ce produc oscilaţii la intervale de timp extrem de regulate - produce mai multă entropie cu cât funcţionează cu o mai mare precizie. Până acum însă, a fost foarte dificil de demonstrat că un ceas, cu cât este mai complex şi mai exact, generează mai multă entropie, chiar dacă această idee este bine fundamentată teoretic”, mai spune sursa citată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News