Evenimentul Zilei > International > Tensiuni uriaşe în Georgia după arestarea liderului opoziției. Demisia premierului
Tensiuni uriaşe în Georgia după arestarea liderului opoziției. Demisia premierului

Tensiuni uriaşe în Georgia după arestarea liderului opoziției. Demisia premierului

Tensiuni uriaşe în Georgia! Justiţia a decis arestarea celui mai mare lider al opoziţiei. Nika Melia este acuzat de organizarea violenţelor în masă din 2019.

Tensiuni uriaşe în Georgia! Justiţia a decis arestarea celui mai mare lider al opoziţiei. Liderii formaţiunilor politice de opoziţie s-au întâlnit pentru a-şi manifesta susţinerea. Mai mult, susţinătorii lui Melia au avertizat că vor rezista oricăror încercări ale poliţiei de a-l aresta.

Tensiuni uriaşe în Georgia! Justiţia a decis arestarea celui mai mare lider al opoziţie

Nika Melia este acuzată că a organizat violenţe în masă în timpul protestelor de amploare care au zguduit Georgia în 2019. Marţi, parlamentul i-a ridicat imunitatea, deschizând astfel calea pentru plasarea sa în detenţie.

Nika Melia, 41 de ani, riscă până la nouă ani de închisoare în cazul în care este găsit vinovat. Acesta respinge toate acuzaţiile:

„Tot dosarul meu este o absurditate juridică; a plăti o cauţiune de două ori este o prostie” , a declarat Melia

Emisarul UE în Georgia a declarat că eate o traiectorie periculoasă pentru democraţia din această ţară. Partidele de opoziţie au denunţat ca fiind trucate alegerile legislative din 31 octombrie.

Reamintim că partidul Visul Georgian fondat de fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din ţară a cîţtigat alegerile.

„Nu-l predăm pe Melia. Dacă poliţia ne va lovi, vom lupta fizic şi vom riposta”, a declarat  Gigi Ugulava din conducerea Partidului Mişcarea pentru Libertate – Georgia Europeană.

Tensiuni uriaşe în Georgia! Premierul Georgiei a anunțat că va demisiona

Între timp, premierul georgian Giorgi Gakharia a anunţat joi că demisionează. Gakharia a explicat că renunţă la funcţia de prim-ministru din cauza dezacordurilor cu echipa sa în legătură cu detenţia unui politician din opoziţie.
Prim-ministrul georgian demisionează: „Am decis să-mi prezint demisia. Desigur, cred şi doresc să cred că acest pas va contribui la reducerea polarizării în politica din ţara noastră şi sunt convins că polarizarea şi confruntarea dintre noi sunt cel mai mare risc pentru dezvoltarea economică viitoare a ţării noastre şi în calea depăşirii tuturor tipurilor de crize” , a spus premierul georgian, potrivit Armenpress.