Evenimentul Zilei > International > Tensiuni în carlingă: căpitanul unui avion de linie neo-zeelandez i-a încuiat ușa copilotului în urma unui conflict
Tensiuni în carlingă: căpitanul unui avion de linie neo-zeelandez i-a încuiat ușa copilotului în urma unui conflict

Tensiuni în carlingă: căpitanul unui avion de linie neo-zeelandez i-a încuiat ușa copilotului în urma unui conflict

Compania Air New Zealand a suspendat activitatea a doi piloţi după un incident ce a avut loc în cursul unui zbor, când copilotul a fost împiedicat de căpitan să-şi reocupe locul în carlingă din cauza tensiunilor apărute între cei doi, a anunţat astăzi compania aeriană neozeelandeză,.

Plecarea avionului ce asigura cursa Perth (Australia)-Auckland (Noua-Zeelandă) pe 21 mai a fost întârziată, deoarece copilotul a fost supus unui test pentru consum de droguri şi alcool, a anunţat compania, citată de AFP.

“Întârzierea l-a deranjat pe căpitan, care se mândrea cu eficienţa sa operaţională”, a afirmat responsabilul pe probleme de securitate al companiei Air New Zealand, Errol Burtenshaw.

În timpul zborului, care avea loc noaptea, copilotul a luat o pauză şi a mers să bea o cafea împreună cu un alt membru al echipajului. Când a revenit în carlingă, pilotul nu a răspuns soneriei pentru deschiderea uşii.

“Căpitanul nu a răspuns apelurilor sau nu a deschis uşa deoarece se apropia de un punct de viraj şi a văzut pe monitor un membru al echipajului şi nu pe copilotul care suna”, a adăugat Errol Burtenshaw.

Compania aeriană a efectuat o anchetă privind acest incident în plin zbor, care a provocat câteva momente de panică în cadrul echipajului, îngrijorat de faptul că s-ar putea să i se fi făcut rău pilotului, mai scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.

Compania a trimis concluziile autorităţilor aviaţiei şi l-a suspendat pe pilot timp de două săptămâni şi pe copilot o săptămână. Cei doi au fost trimişi la un program de pregătire suplimentară şi de consiliere psihologică care să-i ajute să gestioneze acest tip de tensiuni.