Tendințe și previziuni sumbre pentru mass-media în 2023. Inteligența Artificială (IA), gata să înlocuiască jurnaliștii

Tendințe și previziuni sumbre pentru mass-media în 2023. Inteligența Artificială (IA), gata să înlocuiască jurnaliștii Inteligența Artificială. Sursa: Arhiva EVZ

Inteligența Artificială (AI) face deja parte din viaţa noastră, deoarece o regăsim în aproape toate domeniile, de la comerțul electronic, algoritmii social media până la noile abilități ale roboților de a scrie un text la fel de bine ca un jurnalist.

Odată cu evoluția rapidă a sistemelor de chatbot IA precum Chat-GPT, VALL-E și BlenderBot 3 și abilitățile lor tot mai mari de a genera text la egalitate cu scriitorii umani, roboții care vin să-ți ia meseria o amenințare viabilă.

The Byte a raportat că popularul site tehnologic a folosit Inteligența Artificială (IA) pentru a produce o serie de postări explicative financiare începând din noiembrie 2022, sub autoritatea CNET Money Staff.

CNET publică în liniște articole întregi generate de Inteligența Artificială

CNET, un canal de știri tehnologic foarte popular, a folosit în liniște ajutorul „tehnologiei de automatizare” – un eufemism stilistic pentru AI – într-un nou val de articole explicative financiare, care se pare că au început în jurul lunii noiembrie a anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai după ce dai clic pe linia de referință, site-ul dezvăluie că articolul a fost scris de Inteligenţa Artificială. Motiv pentru care jurnaliștii ar trebuie să fie îngrijorați, spun experții în tehnologie.

„Acest articol a fost generat folosind tehnologia de automatizare”, se arată în descriere, „și a fost editat și verificat cu atenție de către un editor din personalul nostru editorial”.

Tendințe și previziuni sumbre pentru mass-media în 2023

Sectorul media este întotdeauna primul care este lovit de aceste noi tehnologii, ceea ce va determina multe companii media să se gândească la creativitatea și talentul IA. În acest caz, mai multe ziare vor opri producția zilnică de tipărire în acest an din cauza creșterii costurilor cu rețelele de distribuție. De asemenea, s-ar putea să vedem o serie de publicații celebre trecând exclusiv online.

Utilizarea generatoarelor de text nu este în prezent o practică larg răspândită în sfera jurnalistică, dar publicații precum Associated Press și Washington Post le-au folosit pentru diverse sarcini de redactare de nivel scăzut – acesta din urmă utilizându-le pentru a scrie despre fotbalul din liceu sau despre alt eveniment fără importanță, Olimpiada de la Rio.

Diferența de calitate între sistemul CNET și AP este una puternică

Dar, în mod normal, atunci când o publicație face o schimbare fundamentală în operațiunile redacției sale, cum ar fi acesta, de obicei se trimite un comunicat de presă sau se face un anunț pe rețele sociale, orice

Diferența de calitate între sistemul CNET și AP este una puternică. Sistemul AP este un sistem rudimentar bazat pe introducerea unor date clare într-un sistem pre-formatat pentru postări zilnice și alte sarcini jurnalistice extrem de repetitive.

Sistemul CNET, pe de altă parte, pare a fi mult mai capabil să compună postări explicative de lungă durată despre concepte financiare complexe – foarte departe de AP. Acum, uitându-ne la toate explicațiile pe care CNET le- a generat folosind AI, se pare că aest sistem s-a urnit deja, și s-ar putea să nu mai scăpăn de el niciodată, relatează futurism.com.