China a lansat primul portavion din lume care este operat de inteligența artificială

China a lansat primul portavion din lume care este operat de inteligența artificială sursa: arhivă EVZ

China a lansat primul transportator de drone fără echipaj din lume care folosește inteligența artificială pentru a naviga autonom în apă. Beijingul a descris-o oficial ca un instrument de cercetare maritimă, dar unii experți au spus că nava are potențialul de a fi folosită ca navă militară.

Nava autonomă, Zhu Hai Yun poate transporta zeci de drone aeriene, maritime și submersibile echipate cu diferite instrumente de observare, potrivit constructorului naval, CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co. Descrie nava ca fiind „de epocă” și „prima navă inteligentă fără pilot din lume”.

Capacitățile noului transportator de drone

Cu toate acestea, nava-mamă dronă ar putea fi folosită și de armata chineză pentru a aduna informații în Marea Chinei de Sud, asupra căreia mai multe țări au făcut revendicări teritoriale concurente. În ultimii ani, China a avut pretenții din ce în ce mai asertive de suveranitate asupra mării și și-a consolidat prezența militară.

„Când avem de-a face cu China, rareori avem o perspectivă perfectă asupra intențiilor lor, dar așa cum am văzut activitățile sale în Marea Chinei de Sud, întreprinderile științifice pot fi un precursor sau pot sprijini în alt mod obiectivele militare”, a spus Funaiole.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Tehnologia, în special sistemele de colectare a informațiilor, au adesea aplicații cu dublă utilizare. Datele culese de China din sistemele autonome ar putea ajuta la supraveghere, conștientizarea domeniului, să ajute submarinele PLA să navigheze, să îmbunătățească capacitățile războiului antisubmarin al Chinei, etc."

Nava a fost dezvăluită pentru prima dată în mai, dar este de așteptat să fie livrată până la sfârșitul anului 2022, după finalizarea testelor pe mare. Nava folosește primul sistem IA din lume numit Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System, dezvoltat de Southern Marine Science and Engineering Guangdong Laboratory, potrivit Business Insider.

O nouă putere maritimă

Nava va fi controlată de la distanță și poate călători cu o viteză maximă de 18 noduri sau aproximativ 20 de mile pe oră, potrivit constructorului naval. Chen Dake, directorul laboratorului, a declarat pentru publicația de stat Science and Technology Daily că nava este o nouă „specie marină” care va revoluționa observarea oceanelor.

China este deja cel mai mare constructor de nave din lume și are ambiții de a deveni o „putere maritimă”. Deși capacitățile și utilizările acestei nave rămân de văzut, armatele din întreaga lume s-au concentrat din ce în ce mai mult pe dezvoltarea de drone și vehicule fără pilot.

Funaiole a menționat cum China a investit resurse considerabile în diverse platforme fără pilot, cum ar fi drone și vehicule autonome, pentru a consolida poziția marinei sale. „Acesta va face parte din viitorul războiului”, a spus el, potrivit Business Insider.