Climatologii se gândesc la situații apocaliptice:Temperaturile fără precedent vor deveni o regulă în următorii ani

Climatologii se gândesc la situații apocaliptice:Temperaturile fără precedent vor deveni o regulă în următorii ani Caniculă. Sursa foto: Arhiva EvZ

Schimbările climatice cauzate de om au o influență categorică asupra valurilor de căldură ce au cuprins întreagă planetă. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și avertizează că aceste fenomene se vor accentua.

Valurile de căldură au devenit tot mai frecvente și de lungă durată, iar milioane de oameni se confruntă cu situații nemaiîntâlnite până acum.

În Europa de Vest, căldura extremă a crescut mai mult însă decât oamenii de știință au estimat, iar acesta este doar începutul.

Potrivit unei analize a World Weather Attribution (WWA), cu privire la valul de căldură ce a cuprins Marea Britanie, activitățile umane au dus la aceste temperaturi istorice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În timp ce modelele estimează că emisiile de gaze cu efect de seră au crescut temperaturile în acest val de căldură cu 2 grade C, înregistrările meteorologice istorice indică faptul că valul de căldură ar fi adus cu 4 grade mai puțin într-o lume care nu ar fi fost încălzită prin activitățile umane”, au precizat reprezentanții WWA.

Schimbările climatice au crescut frecvența temperaturilor ridicate în mai multe regiuni

În urmă cu o săptămână, temperaturile în Marea Britanie au ajuns la 40 de grade Celsius, iar guvernul britanic a emis primul avertisment de cod roșu de căldură extremă pentru mai multe zone.

Odată cu creșterea temperaturilor, infrastructura țării a cedat, șinele de tren s-au deformat, iar  o pistă de aeroport s-a topit. Mai mult decât atât, au fost semnalate mai multe incendii unde sute de pompieri au fost nevoiți să intervină.

Unele școli au fost închise, iar angajatorii au recomandat munca de acasă până când temperaturile extreme vor scădea.

„În Europa și în alte părți ale lumii, vedem din ce în ce mai multe valuri de căldură record, care provoacă temperaturi extreme care au devenit mai calde mai rapid decât arată ​​majoritatea modelelor climatice”, a spus Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College London, care conduce proiectul WWA.

Totodată, Otto a amintit că dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse, consecințele schimbărilor climatice asupra căldurii extreme ce a cuprins Europa ar putea fi mult mai grave.

Climatologii au anunțat că trebuie să se mențină încălzirea la 1,5 grade pentru a evita, în viitor, situații apocaliptice, unde ecosistemele s-ar putea dezechilibra. Reamintim că lumea s-a încălzit deja, în medie, cu 1,2 grade Celsius.

Radhika Khosla, expert pentru probleme de mediu în Oxford, a declarat că temperaturile fără precedent vor deveni o regulă în următorii ani.

„Nivelul de căldură prin care trece acum Marea Britanie este periculos: pune presiune asupra infrastructurii, a economiei, a sistemelor alimentare și educaționale și asupra corpului nostru. După cum arată studiul, multe case din Marea Britanie nu mai pot locuite din cauza căldurii extreme”, a declarat expertul.

Peter Stott, cercetător la Met Office din Marea Britanie, a avertizat că temperaturi de 40 de grade Celsius vor apărea din nou în următorii ani.

Numai prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră putem reduce riscurile ca astfel de fenomene extreme să devină din ce în ce mai frecvente”, a conchis Stott, potrivit CNN.