Europa se va confrunta cu veri și ierni mult mai secetoase din cauza încălzirii globale. Atenționările meteorologilor germani

Europa se va confrunta cu veri și ierni mult mai secetoase din cauza încălzirii globale. Atenționările meteorologilor germaniSecetă. Sursa: pixabay.com

Europa s-ar putea confrunta cu veri şi ierni mai secetoase în viitor, atenționează meteorologii germani. Specialiști atrag atenția asupra scăderii pe termen lung a precipitaţiilor în regiunea mediteraneană, acest lucru depinzând de încălzirea globală.

Astfel, în anii următori Europa ar putea fi lovită de o secetă, anotimpurile de vară și iarnă devenind din ce în ce mai uscate. Datele au fost publicate într-un studiu realizat de Serviciul Meteorologic German (DWD) privind seceta pe continent.

Potrivit studiului, există un risc crescut de secetă în Europa centrală şi, mai ales, în vestul Europei, relatează dpa, citată de Agerpres.

Seceta, prezentă tot mai mult pe continentul european

Experții climatologi au remarcat că, din primăvara acestui an, continentul european s-a confruntat cu o secetă pe scară largă, care a afectat semnificativ nivelul apelor şi agricultura şi a condus la restricţionarea consumului de apă în mai multe zone.

Unele regiuni din Europa, mai ales nordul Italiei, s-au confruntat, de asemenea, cu ierni secetoase.

Zona mediteraneană centrală a cunoscut a patra cea mai secetoasă primăvară din 1901, iar în Germania aproape în fiecare primavară din 2009 nu s-au înregistrat suficiente precipitaţii.

Seceta ar putea afecta, de asemenea, zone întinse ale Europei în următoarele trei luni, deoarece calculele iniţiale sugerează că acestea vor fi din nou mai secetoase faţă de media pe termen lung pentru perioada comparabilă 1991-2020.

Precipitații din ce în ce mai scăzute

Un deficit de precipitaţii a fost observat în aproape toate cele 11 regiuni europene studiate. Doar în Ţările Baltice şi în Scandinavia cantitatea de precipitaţii a fost normală în ultimele luni.

În schimb, Valea Po din nordul Italiei, în prezent afectată de o secetă severă, a primit o cantitate de precipitaţii sub medie din august 2021, cu excepţia lunii noiembrie 2021.

În Europa Centrală s-a înregistrat, de asemenea, o cantitate de ploaie sub medie din septembrie anul trecut, singura excepţie fiind februarie 2022.

Potrivit datelor furnizate de climatologi, luna martie a acestui an a fost extrem de uscată, fiind înregistrate doar o treime din cantitatea obişnuită de precipitaţii.