Temperatura la care trebuie consumată mierea. Factorii care o pot transforma într-un pericol

Temperatura la care trebuie consumată mierea. Factorii care o pot transforma într-un pericol Sursa foto: Arhiva EVZ

Tot mai mulți oameni preferă să folosească mierea drept îndulcitor în locul zahărului, beneficiind de proprietățile sale sănătoase. Cu toate acestea, este important de știut că, în anumite circumstanțe, consumul incorect al acestui aliment poate deveni toxic pentru sănătate.

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, a explicat la ce temperatură maximă putem consuma mierea pentru a nu deveni un pericol.

Mierea devine toxică dacă o încălzim prea tare

Acest aliment este adesea adăugat în ceaiuri pentru îndulcire. Cu toate acestea, este important să ne asigurăm că ceaiul are o temperatură mai scăzută înainte de a adăuga miere, pentru a evita pierderea proprietăților sale și pentru a preveni eventualele riscuri pentru sănătate.

Mierea încălzită se transformă într-o miere toxică! Și asta deoarece, la o anumită temperatură, formează un compus numit hidroximetilfurfural.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când încălzim mierea, trebuie să avem grijă să nu o ducem mai mult de 40 grade Celsius. Maximum.

Dacă încălzim mierea la temperatura ceaiului numai pentru a o lichefia, pentru că se întâmplă să cristalizeze, noi vom avea o miere cu un conținut de hidroximetilfurfural mare, care este toxic!”, a mai atras atenția directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare.

Ceai cu miere

Sursa foto: Jeff Wasserman | Dreamstime.com

Produsele din magazin la care trebuie să fim atenți

Alexandru Cîrîc a subliniat importanța de a fi atenți la anumite produse din magazine și a clarificat că mierea nu trebuie confundată cu glicerina, care la rândul ei poate conferi un gustul specific mierii.

Recomandat este ca mereu să ne uităm pe eticheta produsului, pentru a vedea exact cantitatea din fiecare ingredient.

miere

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Am găsit o situație, pe un produs dulce, pe care scria că este cu miere de albine.

Atunci când citeam eticheta, vedeam că respectivul produs avea undeva la 0,2% miere de albine. În schimb, înainte de a avea miere, produsul avea glicerină, glicerină care dă gustul astringent specific mierii.

Când gustai produsul, puteai spune că se simte într-adevăr gustul de miere. Dar nu, era gust de glicerină”, a explicat Alexandru Cîrîc, potrivit antena3.ro.