Evenimentul Zilei > Actualitate > Telefonul de la ora 9.00. Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cazurile de deces din cauza gripei: „Doctorul Google sau doamna de la colț nu sunt cei mai buni sfătuitori. E nevoie de educație de sănătate!”
Telefonul de la ora 9.00. Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cazurile de deces din cauza gripei: „Doctorul Google sau doamna de la colț nu sunt cei mai buni sfătuitori. E nevoie de educație de sănătate!”

Telefonul de la ora 9.00. Medicul Tudor Ciuhodaru, despre cazurile de deces din cauza gripei: „Doctorul Google sau doamna de la colț nu sunt cei mai buni sfătuitori. E nevoie de educație de sănătate!”

Numărul cazurilor de deces survenite în urma virozelor respitarorii netratate sau în cazurile în care pacienții nu au fost vaccinați s-a ridicat la 149. Doctorul Ciuhodaru a explicat pentru EvZ cum poate fi rezolvată criza valului de gripă letală care a lovit România în 2019.

Domnule doctor Ciuhodaru, gripa a mai făcut aseară încă o victimă. Numărul celor care au decedat de pe urma gripei a ajuns la 149. Ar trebui să ne facem griji în continuare în condițiile în care începe să se încălzească afară?

Tudor Ciuhodaru: Sunt variații termice importante, chiar dacă temperaturile au crescut. 149 de cazuri în câteva luni înseamnă depășirea numărului de cazuri letale de pe toată perioada anului trecut. Mă uit pe statitici și constat că doar în ultima săptămână sunt aproape 10 cazuri noi în fiecare oră. Este îngrijorător acest lucru și ar trebui să ne pună pe gânduri… Problema gripei și a virozelor respiratorii ar trebui să ne îngrijoreaze sub două aspecte: vorbesc de cele două bariere care ne fac vulnerabili de fiecare dată în fața acestui gen de afecțiuni. Este vorba despre, pe de o parte, lipsa educației pentru sănătate, de acele măsuri preventive care ar trebui să fie predate începând din școală.  A doua barieră majoră este cea economică. Gândiți-vă că un vaccin antigripal costă în jur de 50 de lei. Dacă ai 4 sau 5 membrii în familie, și nici nu beneficiezi de vacinări gratuite, 200 sau 300 de lei este o sumă care poate reprezenta foarte mult pentru o familie obișnuită, cu venituri modeste.

Care ar fi soluțiile pentru combaterea gripei?

Tudor Ciuhodaru: Una din ele a fost deja propusă de mine. Este vorba despre soluția care ia în calcul varianta ca Institutul Cantacuzino să redevină ceea ce a fost odată. Adică cel mai mare producător de vaccinuri antigripale, și nu numai, din Europa. În acel moment, dacă fiecare dintre cei vizați, adică dintre cei din grupele care ar putea să aibă vaccinuri ieftine, sigure, și în orice moment, ar scădea mult neîncrederea în aceste gesturi terapeutice. O altă soluție este, așa cum am mai spus, educația pentru sănătate. În plus, dacă ar fi cunoscute cele cinci reguli de bază, simple, de la școală, cred că rata infecțiilor acute și a gripei ar scădea. Adică, evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea aglomerației, a nu sta lângă persoanele care tușesc sau strănută, a nu vizita sau a nu duce în comunitățile școlare persoane care sunt bolnave par reguli elementare, simple, dar de multe ori nu sunt puse în practică.

Cât de indicat este să luăm medicamente după ureche atunci când ne simțim răciți? Putem rezolva singuri problema virozei fără a apela la ajutorul unui doctor?

Tudor Ciuhodaru: Românii au talentul de a se pricepe la orice. Inclusiv la boli, la medicină și atunci apelează la doctoral Google. Nu e deloc bine. Gândiți-vă că multe din cazurile letale este posibil să fi fost agravate de o astfel de medicație făcută după ureche. Repet, doctorul Google sau doamna de la colț nu sunt cei mai buni sfătuitori și atunci e nevoie de educație.

Ce se întâmplă de am avut atât de multe cazuri letale de gripă anul acesta? Este sistemul medical românesc la pământ.

Și în America se moare de gripă. Sunt peste o sută de milioane de cazuri annual. Se internează cam un million de cazuri și cam unul din cinci pacienți nu supraviețuiește. La noi problemeler țin de a preveni și a face în așa fel încât lucrurile să nu se mai repete. Și aici este marea noasttră problem. În lipsa prevenției.