Evenimentul Zilei > Social > Teatrul Nottara are un „Nou locatar”
Teatrul Nottara are un „Nou locatar”

Teatrul Nottara are un „Nou locatar”

Spectacolul cu piesa „Noul locatar” de Eugene Ionesco, în regia lui Gabor Tompa, va fi prezentat la Teatrul Nottara, în premieră, astăzi şi mâine. Regizorul Gabor Tompa a spus despre piesa scrisă de Eugene Ionesco că este „una dintre cele mai scurte”.

„Noul locatar” este o piesă specială în opera ionesciană, „este una scrisă practic în trei zile, dacă nu mă înşel tot în septembrie, nu ştiu în ce an, atunci când Eugene Ionesco s-a mutat pentru ultima oară în Paris. (…) Este una dintre cele mai scurte piese, cu foarte puţin text, singurul personaj care are mai mult text fiind portăreasa. Personajul principal are foarte puţin text şi repetitiv la un moment dat, de unde vine şi structura muzicală specială a acestui text”, a declarat Gabor Tompa.

Francisco Alfonsin a jucat atât pe scene din ţara sa natală, cât şi în Franţa şi Marea Britanie şi a declarat că este o mare plăcere şi privilegiu pentru el să facă parte dintr-un spectacol regizat de Gabor Tompa. „Să joc în acest spectacol este foarte plăcut pentru mine, iar acest personaj înseamnă foarte mult”, a afirmat actorul.

Traducerea textului a fost realizată de Vlad Russo şi Vlad Zografi. Primul a citit în conferinţa de presă o scrisoare a fiicei autorului francez, Marie France Ionesco, în care aceasta, după ce-şi prezintă scuze pentru neparticiparea la eveniment, prezintă în câteva cuvinte piesa „Noul locatar”: „Dragi prieteni ai teatrului. Fiindcă din nefericire nu putem fi astăzi împreună, greva de la Air France nu putea pica mai prost, permiteţi-mi măcar să fiu cu gândul alături de voi şi să vă adresez câteva cuvinte despre «Noul locatar». Este vorba de invazia lucrurilor materiale care ne sufocă, în dauna celor spirituale, în dauna unei spiritualităţi absente fiindcă a fost îndepărtată, evacuată, îngropată de acumularea materială. Această temă a acumulării obiectelor, a lucrurilor materiale ce reprezintă triumful neesenţialului, triumful neantului care ne paralizează, este o temă ionesciană prin excelenţă”.

Regizorul Gábor Tompa a mai precizat că îl bucură reîntâlnirea cu Teatrul Nottara, în care venea foarte des, pe vremea când era student, la repetițiile lui Dan Micu, care însemnau ceva foarte special. „Noul locatar” este o piesă pe care Gábor Tompa mai făcut-o în Anglia împreună cu Hermut Sturmer și Francisco Alfonsin Sanchez. Este o alegere conștientă deoarece pentru regizor, personajul principal, acest nou locatar este un străin. „Cuvântul «străin» nu are doar conotația unei  persoane de o altă naționalitate. Noi suntem deseori străini în propria noastră țară, familie și uneori și în propriul nostru trup”, a afirmat regizorul.

Simbioza dintre regizor și scenograful Hermut Stürmer a funcţionat, piesa fiind un amestec de realism, în același timp cu o notă metafizică.

Distribuţia spectacolului este întregită, pe lângă Francisco Alfonsin şi Ada Navrot, de actorii Ion Grosu şi Gabriel Răuţă.