Evenimentul Zilei > Economie > Țeapă cât China. Credite de miliarde de dolari, garantate cu zeci de tone de aur fals
Țeapă cât China. Credite de miliarde de dolari, garantate cu zeci de tone de aur fals

Țeapă cât China. Credite de miliarde de dolari, garantate cu zeci de tone de aur fals

În ultimele decenii, chinezii au dovedit o abilitate extraordinară de a copia orice, de la produse de lux, până la ii românești și ceramică tradițională. Falsurile chinezești au adus de-a lungul anilor sume fabuloase unor oameni de afaceri fără scrupule. Nimic nu se compară, însă, cu lovitura pe care un întreprinzător din Wuhan a dat-o instituțiilor de credit din țara sa. Jia Zhihong, un fost militar cu relații sus-puse, pare să fi avut ideea năstrușnică  de a garanta împrumuturi imense cu lingouri false.

Cum se va sfârși întreaga poveste e greu de spus. Jia, acum în vârstă de 59 de ani, este o persoană extrem de influentă. A fost militar la Wuhan și Guangzhou. Înainte să facă afaceri pe cont propriu, a condus câteva mine de aur deținute de Armata de Eliberare a Poporului. Deși avea multe relații în Hubei, Jia nu a primit credite de la instituțiile financiare locale. „Știam de ani de zile că nu are mult aur – tot ce are el din belșug este cuprul”, a declarat o sursă jurnaliștilor de la Caixin, cerându-le să nu-i pomenească  numele.

Corupția generalizată pare să stea la baza întregii afaceri. Deocamdată nimeni nu a reușit să afle dacă lingourile au fost falsificate de la bun început sau înlocuite ulterior cu unele din cupru aurit. Surse de la instituțiile bancare păgubite Minsheng Trust și Dongguan Trust au confirmat că garanția a fost examinată de instituții de testare specializate  și monitorizată strict de reprezentanții Kingold, creditori și asigurători în timpul procesului de livrare.

Acționarul majoritar al Kingold, Jia,continuă, de altfel, să nege cu tărie că există vreo neregulă cu garanțiile pe care le-a constituit compania sa. Jia spune că a luat împrumuturi garantând cu aur pentru a-și suplimenta lichiditățile  și pentru a extinde rezervele de aur. Totul pare, însă, să aibă legătură cu dorința lui Jia de a pune mâna pe pachetul de control al companiei de piese auto Tri-Ring Group. Kingold a oferit 7 miliarde de yuani în numerar pentru 99,97%  din această companie pe care guvernul din Hubei voia să o privatizeze păstrând un mic pachet de acțiuni.

 Kingold, compania lui Jia Zhihong, a câștigat licitația, dar a avut mari probleme cu preluarea activelor Tri-Ring, din cauza unor litigii, dar și a investigațiilor de corupție legate de data aceasta de Tri-Ring, notează caixinglobal.com. Aici par să fi început problemele lui Jia, care nu a putut să valorifice pe piața imobiliară bunurile Tri-Ring  și nu a mai fost în stare să-și plătească la timp creditele, ceea ce a făcut ca garanțiile să fie executate și scandalul să izbucnească.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: