Teama de pandemie afectează pacienții cu afecțiuni cardiace. Avertismentul unui cunoscut cardiolog

Teama de pandemie afectează pacienții cu afecțiuni cardiace. Avertismentul unui cunoscut cardiolog

Teama de pandemie afectează pacienții cu afecțiuni cardiace care evită să se mai prezinte la medic, pentru diagnosticare și tratament, de teamă să nu se infecteze cu SARS-CoV-2.

Teama de pandemie afectează pacienții cu afecțiuni cardiace.

Numărul deceselor din cauza afecțiunilor cardiace s-au triplat în timpul pandemiei. Mulți pacienți au evitat vizita la medic de teama unei posibile infectări cu SARS-CoV-2. Acest lucru a avut consecințe grave în cazul unora dintre ei.

Medicii atrag atenția că o astfel de atitudine nu este corectă. Medicul cardiolog Nicolae Cârstea a vorbit, la Antena 3, despre consecinţele amânării vizitei la medic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„ (…) Până în 2019, mortalitatea legată de infarctul miocardic acut era de 4-5%. În plină pandemie, aceasta a crescut la 13-14%, practic avem o triplare a acesteia. De asemenea, s-a constatat o creştere a incidenţei complicaţiilor pe termen scurt. Respectiv creştere a şocului cardiogen, a tulburărilor de ritm maligne venriculare, rupturii cardiace, a vulvulopatiilor severe legate de infarctul miocardic”, a declarat medicul Nicolae Cârstea, la Antena 3.

El a precizat că acești pacienți, dacă vor trece de această perioadă dificilă, vor avea insuficiență cardiacă.

„Practic, insuficienţa cardiacă este insuficienţa cordului de a pompa suficient sânge ca să menţină funcţionarea normală a organismului. Practic, aceşti pacienţi nu mai pot să îşi efectueze activităţile de zi cu zi fără să obsosească”, a mai precizat medicul.

Teama de pandemie afectează pacienții cu afecțiuni cardiace

Nicolae Cârstea susține că pandemia i-a determinat pe cei care au suferit un infarct să stea acasă. De teamă să nu contacteze coronavirusul, au refuzat să meargă la spital. Or, pandemia a produs consecinţe severe pentru cei cu infarct.

„Aşa cum am putut observa din practica de zi cu zi, pandemia a avut nişte consecinţe extrem de importante şi severe asupra pacienţilor. În mod special a celor cu infarct miocrardic acut. Chiar Societatea de Cardiologie Europeană a publicat numeroase studii în care au comparat o perioadă din 2020 cu o perioadă din 2019. S-a constatat o reducere cu practic 40% a internărilor pentru infarct miocardic acut”, a mai precizat medicul.

Potrivit spuselor sale, jumătate dintre pacienții care mergeau, totuși la medic, cu infarct miocardic, ajungeau prea târziu. Acest lucru făcea ca boala să fie mai dificil de tratat.

„Un pacient cu infarct miocardic (…) trebuie să se prezinte la spital în primele 12 ore de la debutul durerii. Beneficiul maxim este în prima oră. Este vorba despre acea oră de aur. Practic un pacient care are o durere puternică însoţită de transpiraţii, de lipsă de aer care iradiază membrele superioare, umeri sau în spate, o durere de repaus cu o durată mai mare de 5 sau 10 minute, ar trebui să solicite un ajutor medical şi practic va ajunge la spital, i se va efectua coronografia”, a mai precizat medicul Nicolae Cârstea.

Simptomele infarctului

Medicul a prezentat simptomele pe care le prezintă o persoană care suferă de infarct. Este vorba despre oboseală, picioare umflate, dispnee, palpitaţii. De asemenea, pacienții cu leziuni coronariene netratatate pot prezenta angina și dureri în piept.

Pacienții care prezintă un infarct miocardic acut, mai au leziuni şi pe celelalte vase ale ale cordului. Aceasta pe lângă înfundarea vasului afectat.

În acest context, medicul a precizat în ce condiții se poate instala insuficiența cardiacă. Această afecțiune nu apare doar din pricina unui infarct.

„De exemplu, sunt nişte cardiomiopatii moştenite. Sau, de exemplu, poate scădea funcţia de pompă a inimii, în urma unei infecţii virale. În timp, inima nu va mai avea aceeaşi forţă de contracţie ca înainte”, a mai spus Nicolae Cârstea.

Medicul a precizat că nu se poate supraviețui foarte mult cu insuficiență cardiacă netratată. Acesta recomandă vizita la medicul cardiolog pentru obținerea unui tratament. Acest tratament va trebui, susține medicul, toată viața.