Te angajează imediat! Criză majoră de personal în această industrie. Sunt peste 11.000 de locuri disponibile
- Simona Suciu
- 17 mai 2022, 18:14
Mulți dintre românii care lucrau în domeniul HoReCa s-au reprofilat, după ce și-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei. Alții preferă să lucreze în străinătate pe salarii mult mai bune. Din acest motiv industria ospitalității se confruntă cu o lipsă acută de personal, deși sunt peste 11.000 de locuri de muncă disponibile.
Domeniul HoReCa a fost lovit din plin de pandemie, iar acum se confruntă cu o criză acută de personal. Angajatorii din HoReCa au pus la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate. Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după zona de Retail.
Numărul locurilor de muncă din sectorul HoReCa din 9 martie și până în prezent este cu 153% mai mare față de același interval al anului trecut și cu 22% mai mare comparativ cu 2019, arată datele eJobs România, liderul pieței de recrutare. Dacă e să comparăm cu 2020 chiar, perioadă care s-a suprapus și cu lockdown-ul, creșterea e spectaculoasă: +262%.
Oamenii s-au reprofilat
Chiar dacă oferta este mare, candidații nu se prea înghesuie. După ce și-au pierdut locurile de muncă atunci când restaurantele sau hotelurile au fost închise, mulți oameni s-au îndreptat către alte domenii de activitate.
„Situaţia este foarte gravă. Industria este total depăşită de situaţie. Avem o criză acută de personal. Oamenii încearcă să îşi redeschidă afacerile după pandemie şi, din păcate, nu au personal. Cred că Timişul este unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară.
Noi în pandemie am pierdut o bună parte din personal. Mulţi au făcut o reconversie profesională, neavând încredere în acest domeniu de activitate. Nu există post de care să nu fie nevoie. Orice. Că e lucrător comercial, spălător de vase, recepţioner, bucătar, ajutor de bucătar”, a declarat Corina Macri, preşedinte al Asociaţiei Horetim, citată de adevarul.ro.
Salarii mici
Unul dintre principalele motive pentru care nu sunt doritori este salariul. Mulți români preferă să lucreze în străinătate unde salariile sunt mult mai bune.
„Ca să fie foarte atractive salariile trebuie să ne crească veniturile, ca să ne crească veniturile trebuie să avem personal să redeschidem activităţile. Oamenii ar vrea salarii mari pentru că le este teamă de condiţiile actuale, pe de altă parte noi avem costuri foarte mari cu materia primă, cu utilităţile şi ne este teamă să dăm salarii foarte mari pentru că riscăm să nu le putem acoperi. Suntem într-un cerc vicios”, a mai declarat Corina Macri.