Evenimentul Zilei > Actualitate > Te-ai întrebat vreodată de UNDE provine laptele de pe masa ta?
Te-ai întrebat vreodată de UNDE provine laptele de pe masa ta?

Te-ai întrebat vreodată de UNDE provine laptele de pe masa ta?

Aproape 90% din cantitatea de lapte din magazine provine de la producătorii români.

Cum s-a ajuns la această situaţie? Din două motive: preţul scăzut de la poarta fermei şi creşterea producţiei interne, potrivit revistei Capital.

În urmă cu trei ani, aproape 30% din cantitatea de lapte comercializată în magazine provenea din import. În 2014 a avut loc o schimbare spectaculoasă: acest procentaj s-a redus la 10%, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

După ce a fost instaurat embargoul rusesc, specialiştii se aşteptau ca piaţa să fie invadată de produse din import. Acest lucru nu s-a întâmplat în privința laptelui.

Dimpotrivă, importurile totale din 2014 s-au redus cu 13% în cantitate şi cu 10% în valoare (57 de milioane de euro), faţă de 2013. În 2014, România a importat mai puţin lapte din Ungaria.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.