L-am nimerit pe Ion Sandu într-o seara când am sunat după un taxi în zona centrală. După vreo 200 de metri, pe scaunul din dreapta lui a apărut fantoma nevestei. „De ce ai venit?! Nu vezi, sunt cu clienți. Și apoi, ți-am spus, am vorbit cu mulți preoți, nimeni nu te îngroapă cu slujbă, te-ai sinucis. Te-ai sinucis și m-ai lăsat cu doi copii. Niciun preot nu te îngroapă”.

Pe bancheta din spate, șoc și groază. Cel puținul unul din pasageri se gândește să îi ceară nebunului să oprească mașina și să coboare. Un alt gând e să sară din mers, când încetinește. „O vedeți?”, întreabă șoferul. Răspunsul din spate e vag.

El continuă. „Te rog să te duci, ți-am explicat de atâte ori cu popii. Te-ai sinuscis și m-ai lăsat cu doi copii. Acum lasa-mă, sunt cu clienții în mașină. Cum?! Nu vrei să pleci? Am să își dau cu apă sfințită”.

Deschide torpedoul, scoate o sticlă de genul celor cu lichid de curățat ferestrele și pulverizează pe bord îndreptul scaunului alăturat. „Ați văzut? A dispărut”, mai spune, trăgând cu ochii către clienți. Din spate: „Mm”. De parcă nu ar fi fost destul de îngrozitor totul, șoferul izbucnește în hohote. „Ați asistat la un mic spectacol de teatru de taxi”, spune în final.

 

„Am șters cu buretele viața de polițist”

Ion Sandu are 58 de ani. Joacă teatru cu atâta credibilitate, că ar putea primi toate priemiile UNITER pentru in terpretare. Are în repertoriu mai multe scenete. A doua oară când ne-am întâlnit, a început să urmărească un șoarece invizibil prin mașină.

Care e povestea lui? E din Bolintin, de lângă București, și după ce a absolvit Școala de ofițeri de poliție a fost repartizat la Timișoara. A făcut Dreptul, a lucrat la Serviciul Judiciar, după ce s-a pensionat a deschis o firmă, a dat faliment și s-a apucat de taxi. „Am șters cu buretele viața de polițist. Te făcea să privești lumea cu alți ochi. Te interesa mereu partea urâtă. Paradoxal, asta m-a ajutat în viață. Mă ajută să descifrez clienții cărora pot să le interepretez scenete de teatru, sau să le fac farse, căci nu merge cu oricine”, spune taximetristul.

 

„Oamenii sunt frumoși”

Când s-a apucat de taximetrie, fostul polițist și-a propus să practice noua meserie, altfel decât o face majoritatea. Glumește, ascultă, împarte bomboane și chiar le face mici numere de magie copiilor. Cele mai de succes sunt scenele de teatru. Mai are una, la fel de puternică emoțional în care le spune oamenilor că s-a îndrăgostit lulea de un „cavaler” și că își va părăsi nevasta pentru a se sinucide din disperare. E foarte interesant cum reacționează oamenii.

Care e miza? „Când urcă un om în mașină nu mă gândesc cât voi încasa. Oamenii sunt frumoși. Îmi par mult mai frumoși în ultimul timp. Îi respect pe toți și vreau să-i fac să uite de griji și stres, să ridice ochii din ecranul telefonului. De show au parte cei pe care-i percep. E un simț pe care mi l-am format în timp. Cu siguranță că își pune amprenta munca de polițist”, a mai povestit, pentru EVZ, Ion Sandu.

 

Te-ar putea interesa și: