Taxa pe cifra de afaceri într-o nouă prezentare de la UDMR. Mai atractivă, mai ușor de digerat
- Ionel Sclavone
- 8 decembrie 2021, 09:08
Banii strânși din taxa de 1% pe cifra de afaceri ar putea fi utilizați pentru investiții în domenii prioritare precum sănătatea și educația.
Vicepremierul Kelemen Hunor a prezentat noul impozit pe care coaliția PSD – PNL – UDMR intenționează să-l impună firmelor, într-un ambalaj menit să-l facă mai atractiv. Președintele UDMR a precizat că cei 1% strânși din taxa pe cifra de afaceri va avea ca destinaţie investiţii în sănătate şi educaţia.
„Este o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile. De a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie. Mai aduci la buget nişte sume cu care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar, în acelaşi timp, trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante”, a explicat Kelemen Hunor.
El a precizat că pentru introducerea acestei taxe va trebui făcută și o discuție cu oamenii de afaceri. Aceasta, în contextul în care unii acceptă mai greu, spre deosebire de alții, introducerea unui nou impozit.
„Eu am propus această taxă, nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu oamenii de afaceri. Au existat mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii mai greu. Eu propun o taxă de 1% din cifra de afaceri pe anul 2021, pe un an de zile, care înseamnă un venit important şi care va avea ca destinaţie investiţii în sănătate şi educaţie, domenii prioritare, nu cheltuieli permanente”, a declarat Kelemen Hunor.
Negocierile vor continua până se va ajunge la consens
Vicepremierul a precizat că PNL este mai reticent faţă de această propunere, dar discuţiile vor continua, până când se va ajunge la un consens în coaliția de guvernare.
„Dacă ajungem la un consens, se face, dacă nu se ajunge la un consens, atunci trebuie o altă sursă de venit, fiindcă nimeni nu doreşte o creştere a taxelor. Este ceva temporar şi precis pentru acele firme care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, firme de stat şi firme private. Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate de pe urma căreia faci profit, dar trecem printr-o perioadă grea”, a afirmat vicepremierul.
În acest context, Kelemen Hunor consideră că, prin discuţii cu reprezentanții mediului de afaceri, se poate identifica o soluție.
„A fost o propunere, o direcţie de acţiune. Se poate merge apoi pe deductibilităţi, se pot găsi modalităţi prin care firmele să fie ajutate pe termen mediu şi chiar lung, dar în acest moment avem nevoie de resurse bugetare, iar această taxă este una dintre resursele posibile”, a concluzionat liderul UDMR.