Amcham, avertisment pentru Guvern: Taxa pe cifra alungă investitorii

Amcham, avertisment pentru Guvern: Taxa pe cifra alungă investitorii Marcel Ciolacu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Taxa pe cifra de afaceri, măsură fiscală pregătită de Marcel Ciolacu pentru a reduce gaura din buget, are ecou în mediul de afaceri. În acest sens, Camera de Comerț Americană în România (AMCham România), avertizează că respectiva taxă este este văzută de investitori drept o taxă pe investiții.

sitiripesurse.roPrin urmare, economia statului va avea de suferit,  în scenariul în care taxa pe cifra afaceri se va aplica. Totodată, potențialul României de atrge noi investitori se va diminua considerabil. În motivarea AmCham se arată că preluarea și aplicarea măsurilor fiscale în alte jurisdicții trebuie să aibă în vedere nivelul de digitalizare. Totodată, trebuie să țină cont de abilitățile de colectare ale statului.

Taxa pe cifra de afaceri, o idee proastă

Conform AmCham, preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei.

„ În lipsa unei performanţe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurenţa neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici”, a specificat organizaţia. De asemenea, a Amcham a subliniat faptul că politica fiscal-bugetară nu trebuie să distrugă echilibrul între obiectivele bugetare și climatul investițional, care ar trebui să fie la rândul lui transparent și competitiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

În baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, AmCham Romania atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei româneşti”, a transmis, joi 14 septembrie, AmCham.

Motivarea AmCham

Oamenii de afaceri, vor acoperi taxa pe investiții prin limitarea bugetelor alocate pentru investiții. Membri AmCham România au început anul 2023 cu estimări optimiste și un plan de investiții pe termen mediu și scurt. Însă, scenariile derulate în spațiul public privind lipsa de transparență și a dialogului structurat au ridicat mari semne de întrebare potențialilor investitori, români și străini deopotrivă.

Aparte de impactul pe care îl resimte fiecare business în parte, taxa pe cifra de afaceri diminuează potențialul României de a atrage noi investiții. În contextul în care țara noastră poate deveni un hub regional pentru companiile interesate să investească în reconstrucția Ucrainei. Am Cham este o voce importantă a mediului de afaceri dat fiind faptul că reunește 540 de companii internaționale. Camera de Comerț Americană îndeamnă la un dialog de substanță, pentru a se analiza impactul măsurilor asupra economiei reale.

”În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor şi impozitelorfiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.

AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv. În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaţionale şi româneşti, urmărim cu atenţie dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală şi rămânem deschişi pentru un dialog de substanţă pentru a transmite decidenţilor impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale”, transmite Camera de Comerţ Americană în România, potrivit sitiripesurse.ro.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, luni seară, că există posibilitatea ca taxa pentru multinaţionale, să fie implementată.