"Fiecărui român i se opreşte lunar o sumă din salariu pentru serviciile medicale. Sunt de acord că nu există o soluţie perfectă la această problemă. Totuşi, trecerea de la un sistem în care guvernul este practic singurul furnizor de servicii medicale, la unul care asigură stimulente şi oportunităţi pentru ca medicii şi clinicile din domeniul privat să ofere servicii superioare calitativ, la preţuri rezonabile, reprezintă o parte a soluţiei", a spus Taubman.

Potrivit ambasadorului american "o guvernare în interesul poporului se preocupă de sănătatea şi longevitatea oamenilor".

"Din păcate România are o speranţă de viaţă scăzută şi o rată crescută a îmbolnăvirilor, comparativ cu multe dintre ţările Uniunii Europene. Această situaţie este, în parte, rezultatul incapacităţii sistemului naţional de sănătate de a asigura românilor servicii medicale de calitate corespunzătoare, aşa cum merită aceştia", a mai spus ambasadorul.

Sistemul de sănătate nu a fost singurul domeniu în care Nicholas Taubman a observat probleme de funcţionare. El a subliniat că "o guvernare în interesul poporului" asigură accesul la studii universitare cât mai multor tineri, asigură infrastructura necesară dezvoltării economiei şi funcţionarea corectă a statului de drept.

"Coruptia este opusul democraţiei şi al statului de drept. Actele de corupţie nepedepsite scad încrederea şi credibilitatea unei democraţii şi frânează creşterea economică şi investiţiile. Într-un stat de drept, doar un sistem juridic independent, lipsit de intervenţii politice poate înlătura corupţia. Singura soluţie este asigurarea unei justiţii echitabile şi rapide, bazate pe litera legii, pentru toţi cetăţenii", a continuat Taubman seria criticilor.

CITIŢI ŞI:

AMBASADORUL SUA: "Dacă toleraţi corupţia, atunci nu vă plângeţi"