"Ţarul" Mihai Necolaiciuc, eliberat de judecători cu 515 zile mai devreme. Fostul director de la CFR mai are o condamnare de 10 ani, dar decizia nu este definitivă

"Ţarul" Mihai Necolaiciuc, eliberat de judecători cu 515 zile mai devreme. Fostul director de la CFR mai are o condamnare de 10 ani, dar decizia nu este definitivă

În acest caz, Necolaiciuc a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de Curtea de Apel Bucureşti. Mihai Necolaiciuc este în penitenciar din 17 octombrie 2014, când a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă. Curtea de Apel Bucureştri l-a condamnat atunci pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, "în baza art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 litera a Cod procedură penală coroborat cu art.587 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de petentul condamnat Necolaiciuc Mihai , împotriva sentinţei penale nr. 1032/05.06.2015 a Judecătoriei Sector 5 Bucureşti. Desfiinţează în parte, sentinţa penală contestată şi rejudecând cauza, admite propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul condamnat Necolaiciuc Mihai, deţinut în Penitenciarul Bucureşti Rahova. Admite cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat Necolaiciuc Mihai, deţinut în Penitenciarul Bucureşti Rahova. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Necolaiciuc Mihai aflat în executarea pedepsei de 4 ani si 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 3/2014 pronunţată de Judecatoria Sector 1 Bucuresti, def. prin d.p. nr.1260/A/17.10.2014 a CAB-Sectia-I-a Penala, şi atrage atenţia condamnatului asupra dispoziţiilor art. 61 Cod penal 1969 în ceea ce priveşte restul neexecutat de 515 zile. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Necolaiciuc Mihai dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale contestate. Definitivă.".

Ultima pedeapsă

Mihai Necolaiciuc este în penitenciar din 17 octombrie 2014, când a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă. Curtea de Apel Bucureştri l-a condamnat atunci pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000.

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune. Curtea de Apel Bucureşti a schimbat pedeapsa dată de prima instanţă, Judecătoria Sectorului 1, care hotărâse, în 7 ianuarie 2014, că Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru nu sunt vinovaţi de faptele de care au fost acuzaţi de procurori, motiv pentru care i-a achitat. Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor şi i-au obligat pe inculpaţi să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.

O nouă condamnare

În urmă cu o lună, Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi la şapte ani de închisoare, pentru utilizarea subvenţiilor sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Judecătorul a constatat că infracţiunile din această cauză sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, într-un alt dosar, la patru ani şi şase luni de închisoare, prin sentinţa din 7 ianuarie 2014 a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, rămasă definitivă prin decizia penală din 17 octombrie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti.

Astfel, instanţa a dispus contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmând să execute zece ani de închisoare. De asemenea, fostul director al CFR va avea interdicţie, timp de cinci ani după executarea pedepsei, să aleagă şi să fie ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi să exercite o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Decizia nu este definitivă

În acelaşi dosar, Mihail Gabriel Misir, fost director al Direcţiei Comerciale din CFR, şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, au fost condamnaţi la câte opt ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel. Sentinţa a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR SA şi administratori de firme au fost acuzaţi pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc şi alte persoane au fost trimişi în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.