Țările din zona euro ar putea intra în recesiune. Criza energetică și inflația afectează și cele mai puternice economii

Țările din zona euro ar putea intra în recesiune. Criza energetică și inflația afectează și cele mai puternice economii Sursa foto arhiva EVZ

Amenințările Rusiei cu oprirea fluxului de gaze către Europa, dar și inflația fără precedent, pot duce la o criză economică majoră în țările din zona euro. Specialiștii spun că și marile economii ar putea intra în recesiune.

Europa se pregătește, se pare, de o recesiune, după ce Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1 pentru lucrări de mentenanță. Germania a anunțat că se teme că Moscova va oprit total fluxul de gaze pentru Europa, fapt care ar duce o criză a energiei fără precedent. Dacă acest scenariu se va adeveri atunci o nouă criză economică este posibilă.

Inflația și majorarea dobânzilor

Pe lângă amenințările Rusiei, specialiștii spun că pericolul cel mai mare pentru economie rămâne inflația. Guvernele și băncile centrale vor lua măsuri dure pentru stoparea prețurilor, chiar dacă acest lucru înseamnă o lovitură puternică pentru economie.

La investitorii de pe pieţele financiare sau de materii prime pare să fie invers. Panica indusă de inflaţia imposibil de îmblânzit a lăsat locul fricii că vine o recesiune globală. Într-un astfel de scenariu, cererea se temperează în ritm accelerat, forţând vânzătorii să scadă preţurile. Investitorii specializaţi pe pieţele financiare emergente se reorientează spre ţările în care dobânzile sunt încă mici, scrie Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Majorarea dobânzilor este principalul intrument prin care băncile pot influența inflația. În România, BNR a majorat deja dobânda cheie de la 3,75% la 4,75%. Aceeași măsură a fost luată de mai multe bănci centrale din Europa de Est, dar și de Rezeva Federală din SUA. În schimb, Banca Centrală Europeană nu a majorat încă dobânda de politică monetară.

La acest lucru s-ar putea să fi ajutat şi angajamentului oficialilor de la BCE de a cumpăra mai multe obligaţiuni sau datorii, de la ţările puternic îndatorate cum ar fi Italia, Grecia şi Spania, promisiune care aminteşte de vremurile trecute de criză, scrie Ziarul Financiar.

Semne de recesiune

Analiștii spun că un prim semnal că Europa se pregătește de recesiune este scăderea cererii pentru fabricile chinezeşti de la companiile europene. Un alt semn al fricii de recesiune vine de pe pieţele materiilor prime, unde mărfuri precum cuprul, fierul şi lemnul s-au ieftinit, potrivit sursei citate.

Până şi unele materii prime alimentare s-au ieftinit. Grâul este tranzacţionat la cotele de dinainte de invazia rusă din Ucraina şi este cu aproape 40% sub vârful atins în mai, arată FT. În Franţa, ministrul de finanţe Bruno Le Maire a declarat că principala sa preocupare în acest moment este lupta contra inflaţiei şi că pericolul ca Europa să intre în recesiune depinde de criza de energie.

Un sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiştilor arătat că riscul de recesiune în zona euro creşte pe măsură ce probabilitatea ca zona euro să se confrunte cu o penurie de gaze urcă, iar inflaţia rămâne la niveluri record. Şansele concretizării unui scenariu de recesiune au crescut de la 30% în iunie, la 45% în prezent.